Водопад Рилска Скакавица, връх Кабул и Седемте рилски езера

1
312
Добави коментар

Рилска Скакавица

Рилска Скакавица е един от няколкото водопада в България, които носят името Скакавица и както може би се досещате се намира в Рила планина. Може дори да се похвали, че е най-високия водопад в Рила със своята височина от 70 метра. През лятото водопадът е пълноводен, а през зимата замръзва и се използва за ледено катерене. Имайте предвид, че през зимата района над водопада е лавиноопасен.

Рилска Скакавица е лесно достъпен от Паничище или местността Зелени Преслап. Тъй като маршрута е къс препоръчвам да се използва максимално добре деня и да се удължи маршрута. Един от вариантите е минаване през връх Кабул и след това през рилските езера. В тази публикация ще опиша точно този маршрут:

Зелени Преслап – хижа Скакавица – водопад Рилска Скакавица – връх Кабул – рилските езера – хижа 7-те езера – Паничище

Маршрутът е с обща дължина от около 21 км и почти 1300 метра денивелация. На мен ми отне през юли месец под 7 часа заедно с почивките, които бяха около 1 час общо като време. Имайте предвид, че съм в сравнително добра физическа форма и не отделям много време за снимки. Като настилка трасето не е технично, не мисля че има нужда от някакви специфични обувки, но това вече опира и до човек с какво е свикнал и с какво се чувства комфортно. Маршрутът на няколко места може да се промени и удължи, но в следващите редове ще го опиша по начина, по който преценихме с пирятели да минем. Вода има само по хижите или поне аз не видях да има чешма някъде.