Полезни храни за през лятото

1
119
Добави коментар
vocala
vocala

През лятото е хубаво да залагате на по-леки храни, които обаче са полезни и ни засищат. Не е хубаво да преяждате в горещините и трябва да залагате на повече плодове и зеленчуци. Ето няколко здравословни предложения за хапване.

Диня

Прекрасен плод за лятото, тъй като ви хидратира. Дините са с високо съдържание на вода, а ако сте добре хидратирани, няма да ви се ядат сладкиши или джънк. Динята съдържа ликопен, който пази клетките на кожата.

Домати

Правете си повече салати и залагайте на доматите. Ако хапвате домати и червени плодове и зеленчуци, вие пазите кожата си от слънчево изгаряне, защото те съдържат ликопен. Доматите са богати на витамини, антиоксиданти и минерали.

Пъпеш

Много полезен плод, който засища и е богат на вода. Ако ви се хапва нещо сладко, заложете на пъпеш. Той съдържа калий, магнезий, желязо, калций, селен, които укрепват имунната система. Полезен е и за кожата.

Кисело мляко

То е по-добрият вариант от сладолед и отново може да ви разхлади. Киселото мляко е пълно с протеини, засища ви и е перфектна закуска за плажа. Може да го съчетаете с горски плодове, за да стане още по-вкусно. То съдържа пробиотици, които пазят храносмилателната система.

Фрапе

Не прекалявайте с пиенето на кафе през лятото, за да не се дехидратирате. Но не го изключвайте от менюто си. Направете си студено кафе или фрапе, за да се разхладите. Проучвания показват, че кафето подобрява паметта и пази от рак на кожата.

Праскови и кайсии

Прасковите, кайсиите и нектарините съдържат диетични фибри. Те засищат, пълни са с витамин С и витамин А. Здравословна алтернатива на сладкишите.

Царевица

Царевицата е любима лятна храна за много хора. Ако си правите барбекю, яжте повече царевица и по-малко месо. Може да я добавяте и в салатите. Царевицата съдържа лутеин и зеаксантин, които предпазват от поява на катаракта и макулна дегенерация. Царевицата съдържа и витамини от групата В, витамин С и Е, желязо и калий.