4 съвета как да вдъхновите детето да обича книгите

1
204
Добави коментар
clashbade
clashbade

Четенето на детски книги не винаги е любов от пръв поглед, а изисква от родителите целенасочени действия

Някои деца проявяват интерес към книгите от малки, но ако в семейството четенето не е на почит и не бива насърчавано, те могат да изместят фокуса си към други занимания. При малките това е лесно, защото бързо откриват нови вдъхновения и със същата скорост сменят предпочитанията си. Ако в невръстна възраст обаче родителите са положили целенасочени усилия да събудят любовта към класическите и съвременни детски книги, тя със сигурност остава за цял живот.

Ето няколко полезни съвета за ориентир в тази ситуация:

Четете на глас

С изпълнението на тази дейност може да се заемете заедно, стига детето вече да познава буквите. То ще слуша гласа ви и ще прави своите първи опити в света на буквите. Но дори да е по-малко,  ще се наслаждава с удоволствие на това, което чува. Вероятно ще задава много въпроси, а от вашите отговори зависи дали ще успее да се потопи в магията на книгата, ще усети и подкрепата ви, когато греши в произношението на някои думи.

Когато детето вече порасне и добие увереност, че се справя и само, не спирайте със съвместното четене. Редувайте се на изречения, на глави и продължавайте все така да намирате време, за да опознавате и коментирате изданията.

Удобен достъп до книгите

Жилищата със специално изградени библиотеки не са много, а понякога причините са тривиални и се дължат чисто и просто на малката площ. За детето обаче ще трябва да направите изключение и задължително да оформите кът за четене с място за съхранение на творбите. Задължително е да има лесен и удобен достъп до него, за да може винаги, когато поиска, да грабне любима детска книжка и да я разглежда на спокойствие.

Дайте път на самостоятелните решения

Децата имат право на избор и не се радват особено, когато ние им казваме какво трябва да прочетат. Оставете ги на воля да взимат тези решения, за да им доставя пълноценно удоволствие допира с книгите. Може да насочвате малките, да предлагате допълнителни варианти, за да привлечете интереса им, но не поемайте тази отговорност само вие, нека и те да преценяват според вкусовете си.

В този ред на мисли не си позволявайте и да осъждате предпочитанията му. Всяко четиво е полезно за развитието му и за детето е добре да се запознае с различни жанрове.

Книгите не са само за приспиване

Не превръщайте този навик в закон – книгите се четат не само преди сън. Създайте си ритуал и по друго време през деня, когато сте навън или на закуска през уикенда. Може да организирате и игра, която включва нестандартни импровизации на зони за четене и криеница с книга под одеялото. Търсете близост с детето си и не спирайте да бъдете извор на радост за него, то винаги ще помни тези моменти.

 

Увлекателни и вълнуващи детски книги от Издателство Изток – Запад. За вашето умно дете.