Гъби рейши – какви са ползите и употребата им

1
229
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Съществуват над 1,5 милиона вида гъби, но кралицата в източната култура е само една – рейши. Известни още като „гъбата на безсмъртието“, те представляват рядък вид, който расте в основата на широколистни дървета. Особено популярни в Япония и Китай, гъби рейши се използват за лек и облекчение на различни здравословни състояния повече от 2000 години. В тази статия ще ви разкажем защо си заслужава да ги включите в своя режим, и по-конкретно за потенциалните ползи и рискове от употребата на  рейши под формата на капсули.

 

Гъби рейши – какво представляват?

Гъбата рейши съдържа няколко молекули, включително тритерпеноиди, полизахариди и пептидогликани, които са отговорни за нейното благоприятно влияние върху здравето. Тя съдържа също диетични фибри и различни минерали, витамини и аминокиселини. За да се възползвате от предимствата на гъби рейши, можете да ги консумирате пресни, в прахообразна форма или екстракт, както и под формата на различни видове капсули.

Рейши не е най-вкусната гъба, поради това има много малко приложение в кухнята. Тя има много специфичен горчив вкус, но, както знаем, често най-здравословните билки и храни понякога са неприятни на вкус. Ако искате да ги приемате чрез храна, можете да добавите прах или екстракт към горещ шоколад, чай или кафе без кофеин, както и към храни, които вече са горчиви. Добавянето на кокосово масло и бадемово мляко също подобрява вкуса на рейши.

Може да не е вкусна, но пък гъбата рейши е сред най-красивите представители на своето царство. Както споменахме, тя е дървесна гъба, която расте върху основата на стъблата на широколистни видове дървета. Тя обикновено има червена корона във формата на бъбрек и периферно вмъкнато стъбло. Но цветовете могат да варират от червено, през зелено до черно. Когато е млада, е с мека и куха текстура, подобна на корк. В зависимост от възрастта, порите от долната й страна могат да бъдат бели или кафяви. Култивирани, гъбите рейши могат да се отглеждат върху дървени стърготини, зърно, корк или дървени трупи. Въпреки това, свободно растящите се смятат за най-здравословни.

 

Ползи от употребата на гъби рейши

 

 

Дойде моментът да ви разкрием и защо трябва да включите гъби рейши в своя здравословен режим. Те имат няколко основни ползи за здравето, някои от които са научно доказано, а за други все още се правят изследвания. Едно е ясно – ако ги приемате под правилната форма и с подходящата дозировка няма да ви навредят.

Стимулират имунната система

Това може би е най-важното качество на гъбите рейши.

Проучванията показват, че гъбите рейши могат да повлияят върху активността на белите кръвни клетки като я засилят. Те са известни като естествените клетки-убийци на зловредните клетки в организма. Този вид гъби подобряват и функцията на лимфоцитите, което помага в борбата с инфекциите.

Важно е да отбележим, че приемът на тези гъби ще окаже благоприятно влияние върху имунната система, както на болни, така и превантивно на здрави хора.

Повлияват успешно хроничната умора и депресия

Според изследвания хроничната умора при индивиди с изразени симптоми намалява след прием на добавки с гъби рейши в рамките на 8 седмици. Допълнително добре се повлияват и симптомите на лека депресия. Когато се консумират в малки дози за дълъг период от време, могат да помогнат за по-добър сън, който от своя страна ще подобри горните две състояния.

Гъбите също така се използват в билковата медицина като адаптоген, който помага на тялото да се адаптира към стреса. Имат антиоксидантни свойства

Както знаете, антиоксидантите са молекули, които помагат да се предотврати увреждане на клетките в тялото (повече за тях прочетете в блога ни). Поради тази важна функция е хубаво да наблегнете на храни и добавки, които могат да повишат антиоксидантния статус в организма ви. Гъбите рейши са много подходящи за тази цел. За да се възползвате от този ефект, трябва да консумирате гъбите в продължение на 4 до 12 седмици.

Полезни са за здравето на сърцето

Предполага се, че гъбите рейши могат да повишат „добрия“ HDL холестерол и да понижат триглицеридите в кръвта. Както знаете, това са едни от рисковите фактори за появата на сърдечни заболявания. И все пак тази е една от ползите, която няма научна обосновка и са необходими повече изследвания по отношение на гъбите рейши и здравето на сърцето. Със сигурност обаче консумацията им няма да му навреди.

Гъби рейши подобряват симптомите на уголемена простата

И нещо, което се отнася специално за господата: мъжете с уголемена простата вследствие на напредването на възрастта имат чести позиви за уриниране. Приемът на екстракт от гъби рейши може да подобри това състояние. Същевременно могат да повлияят подобни симптоми, причинени и от други състояния.

 

Защо да приемате гъби рейши под формата на капсули?

Както изяснихме, можете да приемате гъби рейши под различна форма. Ние ви препоръчваме да изберете капсули, поради няколко причини.

Капсулите с гъби рейши се разпадат по-бързо от таблетките, например. Така те могат да предложат по-бързо облекчаване на симптомите.

Ще избегнете неприятния вкус

Малко вероятно е капсулите да имат неприятен вкус, а както разбрахте, гъбите рейши са наистина горчиви, ако изберете да ги консумирате пресни.

Приемате точната дозировка

Капсулите ще ви предложат точно толкова екстракт от гъбите рейши, колкото е необходим за организма ви и няма опасност от предозиране.

Те са по-икономичният избор

Със сигурност капсулите ще бъдат по-изгодни за вас от финансова гледна точка в сравнение с приема на гъбите под друга форма.

 

Рейши капсули на изгодна цена 

Изборът на Forlife отново е свързан с натурално производство на родна земя. Комплексът шийтаке, майтаке и рейши капсули е комбинация от трите вида гъби, произведени в България от напълно натурален източник. Съставът на продукта включва в себе си различни витамини, минерали и аминокиселини, които засилват имунитета, подобряват обмяната на вещества и спомагат отслабването. Тази комбинация е разработвана с години, за да се постигне максимална формула между качесто и цена. В продукта не се съдържат никакви допълнителни добавки, освен трите вида гъби.

 

 

 

Комбинацията рейши, шийтаке и майтаке – ползи

Според австралийско проучване комбинацията от гъбите рейши, шийтаке и майтаке може да стимулира имунната система. Ефектът на увеличаване на цитокините в кръвта е много по-висок, ако екстрактите от тези три вида гъби се смесят, отколкото, ако се приемат отделно. Ако искате да се борите с токсините и свободните радикали, тогава комбинираният прием също е задължителен, особено при тежки заболявания. Като превенция пък организмът ви ще има силна естествена защита. Въпреки, че основното предимство на комплекса е засилване на имунната функция, ако изберете комбинирания прием ще се възползвате и от предимствата на всеки вид поотделно. Резултатът ще бъде един здрав, жизнен и щастлив организъм. Можете да разберете повече за нашето предложение шийтаке, майтаке и рейши капсули – комплекс в нашия сайт. А ако искате да разберете повече за ролята на медицинските видове гъби, не пропускайте да прочетете и тази статията по темата в нашия блог.

 

Внимание!

Преди да приемате добавка от гъби рейши, трябва да се консултирате с лекар. Това е наложително, тъй като тя може да взаимодейства с други лекарства, което да причини някои неблагоприятни ефекти, включително: сухота в устата, обрив, стомашно разстройство, кръвотечение от носа, алергия. В такъв случай лекарят ще ви препоръча алтернативна терапия и лечение, които отговарят на вашата медицинска история.