Всичко за гъби шийтаке на едно място

1
278
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Както споменахме и по-горе, често гъби шийтаке се срещат в готов, сушен вид. Когато се закупуват в сушен вид, важен въпрос, свързан с гъбите шийтаке, е методът, използван при сушене. В цял свят сушенето с горещ въздух е най-разпространеният метод, използван за сушене на пресните гъби. Разработени са обаче и други методи за сушене на гъби шийтаке, включително вакуумно сушене, микровълново сушене и микровълново вакуумно сушене. Проведено е проучване, което показва подобрено задържане на важни хранителни съединения при микровълновото изсушаване, в сравнение с другите два метода.

Най-дългогодишният метод за сушене на този вид гъби, разбира се, е сушенето на слънце. Подобно на липсата на информация за хранителните разлики от отглеждането на гъбите в дървен материал срещу отглеждане в дървени стърготини, също така липсва изследователска информация за хранителните различия от сушенето на слънце в сравнение с други методи на сушене. Заслужава си да се отбележи обаче, че в много региони по света, където гъбите шийтаке се отглеждат с търговска цел, сушенето на слънце не би било възможно поради местния климат. В България обаче, този метод е възможен.

Ако изберем да отглеждаме гъбите в домашни условия, методите за сушене са малко по-различни. Тях, както и ползите от употребата на шийтаке в сушен вид, може да прочетете в Сушени гъби шийтаке – употреба и ползи.