Всичко за омега 3 мастни киселини и здравето

1
177
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Омега-3 рибеното масло е есенциално, тъй като е жизненоважно за редица биохимични процеси, но мастните киселини не се произвеждат естествено в човешкото тяло. Те изграждат стените на клетките и по тази причина са необходими за нормалното функциониране на организма, красотата на косата и ноктите, добрия тонус и сърдечното здраве. Набавянето на омега-3 мастни киселини трябва да бъде приоритет в храненето ни – чрез консумацията на риба и морски продукти 1-2 пъти седмично. Или чрез приема на висококачествени добавки с рибено масло, които съдържат есенциалните мастни киселини.

В тази страница ще обърнем внимание на това за какво точно говорим, когато казваме Омега-3, кои са ползите от приема му и как най-ефективно да зареждаме тялото си с есенциални киселини. Често хората са объркани, когато се използват термините „рибено масло“ и „омега-3“ – има ли разлика и каква е тя? С отговора на този въпрос ще започнем.

Съдържание и бързи връзки

Рибено масло и омега 3 – какво представляват?

Като начало трябва да разясним разликата между рибено масло и омега-3, както и общото между тях. Много хора все още смятат, че рибено масло и омега-3 са едно и също наименование на маслото. Или, че рибеното масло се съдържа в омега-3: може да звучи невероятно, но има и такива въпроси.

Рибеното масло е масло, получено от тъканите на мазна риба. В рибените масла се съдържат омега-3 мастни киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), предшественици на някои ейкозаноиди, за които е известно, че намаляват възпалението в организма и подобряват хипертриглицеридемията. През последните години има много спорове относно ролята на рибеното масло в сърдечно-съдовите заболявания, като последните метаанализи достигат до различни изводи за потенциалното му въздействие. Най-обещаващите доказателства подкрепят ролята му за предотвратяване на сърдечни проблеми.

Рибите, използвани като източници, всъщност не произвеждат омега-3 мастни киселини, а ги натрупват, като консумират или микроводорасли, или се хранят с риба, натрупала омега-3 мастни киселини от тях. Срещат се и растителни омега-3 мастни киселини – такава е алфа-линоленова киселина (ALA). Тя помага за синтеза да EPA и DHA, но, сама по себе си, не е толкова ценна за системите в организма, както останалите две.

Повече информация за рибеното масло и омега-3 мастните киселини можете да прочетете и в нашата статия, посветена на темата. Вариантите за прием на рибено масло са много – от консумирането на риба и морски дарове до хранителни добавки. Важно е да обърнете внимание на съдържанието на есенциалните омега-3 мастни киселини в добавката, която сте избрали. А когато това е комбинирано и с разумна цена, можете спокойно да си набавяте омега-3 мастни киселини за по-дълъг период от време и да изпитате положителното им влияние върху организма.

Омега 3 рибено масло на изгодна цена – изборът на Forlife.bg

Мастните киселини Омега-3 на Nu U Nutrition са с максимална потентност от 1000 мг рибено масло, което съдържа есенциалните мастни киселини ейкозапентаеновата (ЕПК) и докозахексаеновата (ДХК). Много е важно да се спираме на качествени Омега 3 продукти и да търсим съдържание на ЕПК и ДХК минимум 300 мг общо. Най-добрият омега 3 продукт е именно този, чрез който си набавяме есенциални омега 3 мастни киселини, особено ако не консумираме риба и морски продукти. Нашата опаковка предлага 365 лесни за абсорбиране софтгел капсули на изгодна цена, което е повече в сравнение с повечето конкуренти марки. Омега-3 капсулите на Nu U Nutrition са достатъчни за една година, а качеството им, както винаги, е гарантирано от строг, качествен контрол при производството им в Обединеното кралство.

Красота и здраве за цялото тяло

Както вече споменахме, есенциалните мастни киселини не се произвеждат в организма и е необходимо да се набавят чрез външни източници. Плюсът на това да си набавяме мастните киселини чрез рибеното масло, под формата на добавки, е, че чрез този вид прием се избягват тежките метали, живак, олово, магний и други, които приемаме с морските продукти, богати на иначе така важните мастни киселини.

Редица системи в тялото ни се обогатяват от приема на рибеното масло. Още през 1970 г. била установена ползата им за сърдечно-съдовото здраве. ЕРА и DHA са способни да понижат нивото на липидите в кръвта. Също така регулират възпалителните процеси на кардиомиоцита (сърдечно мускулната тъкан), противодействат на аритмиите на сърцето, а едно от най-важните им свойства е противодействието на повреждането на стените на съдовете, причинено от стрес.  Недостатъкът им пък може да доведе до преждевременно остаряване на мозъка и загуба на интелектуалните способности.

Изключително важни са есенциалните мастни киселини от рибено масло за поддържането на красива и млада кожа. Те не позволяват на кислорода да я увреди поради силните си антиоксидантни свойства. Освен това не помагат на колагена да се руши и така забавят нейното остаряване. Освен това есенциалните мастни киселини играят роля и в изграждането на опорно-двигателната система. От активиране на процесите на костообразуване в подрастваща възраст до забавяне на разпада на колагеновите влакна в ставния хрущял при възпалителни заболявания на ставите.

Освен всичко изброено, есенциалните мастни киселини поддържат баланса между „добрия“ и „лошия“ холестерол в организма, което е много важно за сърдечно-съдовата система.

Каква е връзката между омега-3 мастните киселини и холестерола?

Изглежда, приемът на рибеното масло намалява нивата на холестерола. Ако страдате от висок холестерол, добавянето на мастни киселини към диетата ще балансира нивата на добрия (HDL) и лошия (LDL) такъв. Освен, че имат благоприятен ефект върху липидния профил, мастните киселини от рибено масло оказват въздействие върху здравето на цялата сърдечно-съдова система. Те поддържат сърцето в нормални темпове, което е важно за хора, при които има риск от сърдечен удар. Мастните киселини от рибено масло подобряват функцията на кръвоносните съдове и могат да понижат кръвното налягане.

Прочетете повече за връзката между холестерола и омега-3 в нашата статия по темата. Говорейки за липиди – есенциалните мастни киселини от рибено масло могат да повлияят и върху нивата на триглицеридите в кръвта. Нека видим как в следващите редове.

Триглицериди и рибено масло

Триглицеридите, както и холестеролът, са различни видове липиди, които циркулират в кръвта. Ако редовно приемате повече калории, отколкото изгаряте, може да получите хипертриглицеридемия – високи нива на триглицериди. Това може да доведе до втвърдяване на артериите или удебеляване на стените на артерията, което увеличава риска от инсулт, сърдечен удар и други сърдечни заболявания.

Рибеното масло може значително да намали нивата на триглицеридите в кръвта. Нивата им могат да паднат до 30% при хора с високи нива на тези липиди. Това може да намали риска от сърдечни заболявания значително. Но предозирането с мастни киселини от рибено масло може да попречи на съсирването на кръвта, така, че непременно се консултирайте с лекар, ако решите да приемате рибено масло и същевременно имате високи нива на триглицериди.

Още за връзката между омега-3 и триглицеридите можете да прочетете и в нашия блог. Дотук засегнахме важността на есенциалните мастни киселини от рибено масло при възрастните и техните здравословни проблеми. Но в детската възраст те са не по-малко важни за организма. Нека да разгледаме и защо рибеното масло е необходимо на детския организъм.

Рибеното масло за деца – защо е важно?

Есенциалните мастни киселини са от голямо значение за растежа и когнитивното развитие на подрастващите. С приемът на масните киселини могат да се овладеят и симптомите на хиперактивност с дефицит на вниманието. Взимани по време на бременността, мастните киселини могат да предотвратят преждевременното раждане. Както и моделът на съня при кърмачетата след това. Богатата DHA диета през първите месеци от живота подобрява развитието на бебета със забавен растеж. При недоносени бебета рибеното масло повлиява положително на умственото развитие.

Подробно за това защо приемът на омега 3 мастни киселини е полезен за деца, можете да прочетете в статията ни по темата в нашия блог

Помага ли приемът на омега 3 в борбата с килограмите?

Включен към балансирано хранене и редовна физическа активност, приемът на мастни киселини може да допринесе за по-бързото сваляне на килограми. Рибеното масло влияе по няколко начина на организма ни, които могат да се обвържат с влизането във форма. Есенциалните мастни киселини от рибено масло могат да намалят апетита и да повишат чувството за ситост. Те подобряват метаболизма и изгарянето на калории. Ако тренираме редовно, може значително да подобри резултатите от тренировките.

Не винаги има видим ефект от свалянето на килограми, когато използваме кантар. Понякога теглото на кантара може да бъде подвеждащо. Може да се задържа, дори ако трупаме мускули и изгаряме мазнини. По тази причина, ако активно сте включили рибеното масло в програмата си за сваляне на килограмите, измервайте периодично талията си с шивашки метър. Пропорциите талия-бедра може значително да са се подобрили, без видимо това да се отчита на кантара.