Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

1
123
Добави коментар
setlans
setlans

Наричат Каролина Улсон „шведската спяща красавица“, защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките ѝ. Какво всъщност се е случило с Каролина и до днес не е ясно. Според някои лекари, тя е била в хибернация, според други е била психично болна, а трети въобще не вярват, че е спяла толкова дълго време.

Каролина Улсон е била съвсем нормално 14-годишно момиче, живеещо обикновен живот със семейството си на малкия остров Окне в Швеция. Каролина, нейните родители и петте ѝ братя и сестри са живели селски начин на живот – занимавали са се със земеделие и риболов, далеч от останалия свят, и ако не се беше случило това с нея, може би никой нямаше да чуе за момичето. Каролина е прекарала 32 години в сън, като по време на него тя почти не се е променила – мистерия, която озадачава всички.

Как започва всичко

Всичко започва в един обикновен февруарски ден през 1876 година. На път към вкъщи, Каролина решава да мине през замръзнала река. Тя се подхлъзва, пада и удря много сериозно главата си. Според някои източници, тя пада през леда в студената вода. Въпреки удара, тя успява да се прибере вкъщи. Баща ѝ я преглежда и макар да има някакви порязвания и натъртвания, тя изглеждала в добро състояние. В следващите дни обаче Каролина започва да се оплаква от постоянно главоболие и нетърпим зъбобол.

Една вечер момичето отново се оплакало от нетърпимите болки, но родителите ѝ били толкова бедни, че не можели да си позволят каквато и да е помощ, затова я изпратили да си легне. Освен това, те вярвали, че болките на момичето са дело на магьосница, а не резултат от падането върху леда. И така, Каролина си легнала и заспала, а на сутринта родителите ѝ не могли да я събудят.

Тъй като не успявали да събудят детето си, семейството предприело отчаяни опити – убождали са я с игли, вкарвали са игли под ноктите ѝ, доближавали са пламък до кожата ѝ, но нищо от това не проработило – Каролина Улсон дори не трепвала.

Вижте още: 11 необикновени болести, които няма да повярвате, че съществуват

В същото време, дните си минавали, а семейството хранило насилствено момичето с две чаши мляко и захар на ден. Най-накрая дошъл лекар, който я е прегледал и казал, че момичето е в някакъв вид кома – не, че им е трябвало доктор за това предположение. Лекарят е следил положението с момичето, но тъй като вече е изминала година, а той не постигнал напредък, се е наложило да се обърне към медицинската общност за помощ.

Други доктори са започнали да посещават Каролина и са забелязали, че косата и ноктите на момичето сякаш не растели. Освен това, тя не е загубила от теглото си, въпреки че живеела на само две чаши мляко със захар на ден. Всъщност тя е била в изненадващо добра физическа форма, мускулите ѝ изобщо не са атрофирали, сякаш момичето е било в състояние на летаргия.

През юли 1882 г., шест години след като изпада в мистериозния си сън, Каролина все още спи, а загрижените ѝ родители я хоспитализират в град Оскаршхамн. Там лекарите се опитват да я събудят чрез електрошокова терапия, но без резултат. Тогава обърканите доктори я диагностицират с тежко невропсихиатрично разстройство, наречено „деменция паралитика“, известно още като обща парализа на лудите или паралитична деменция, но никой не е сигурен за тази диагноза, и е малко вероятно Каролина действително да е страдала от това.

На семейството е казано, че няма какво да се направи, освен да чакат и да се надяват. Това правят и те, но минават години, а някои от членовете на семейството умират. През това време Каролина спи, като от време на време са чували, че издава някакви звуци, а понякога е ходила и на сън, но никога не се е събуждала напълно. По-голяма реакция от обичайното е показала, когато брат ѝ починал през 1907 г. Тогава са видели сълзи в очите ѝ, но въпреки това е останала в странното си коматозно състояние.

Майката на Каролина също умира и тъй като баща ѝ работи по цял ден, той наема болногледачка, която да се грижи за момичето. Това, което е направило огромно впечатление на гледачката е, че косата на Каролина винаги е изглеждала чиста и не е растяла, също както ноктите ѝ. Освен това, тя е забелязала, че понякога са изчезвали бонбони, които е носила, което я е накарало да стане подозрителна към цялата тази работа. (дали не ги е изяждала, докато ходи на сън?)

И все пак, Каролина никога не се е събуждала от съня си, независимо на какво са я подлагали. Освен това е изглеждала много по-млада, отколкото би трябвало – сякаш не е остарявала.

Събуждането

На 3 април 1908 година, Каролина внезапно, без никакво предупреждение, се събужда. Тя сяда на леглото си (някои казват, че сяда на пода) и започва да плаче.

Болногледачката влиза в стаята, очаквайки това да е поредното бълнуване, но с учудване вижда, че Каролина е будна и се оглежда объркано в стаята. Семейството веднага се е събрало около нейното легло, но тя не успява да разпознае вече порасналите си братя и изпада в шок и паника.

През следващите дни Каролина не говори много и показва болезнена реакция към слънчевата светлина, но съвсем скоро започва да говори, макар и трудно. След разпитване става ясно, че тя не помни нищо, освен разни сънища и кошмари. След като я преглеждат, лекарите са озадачени от факта, че тя няма никакви отрицателни странични ефекти от това, че е лежала и спала над 30 години.

Освен това, вместо да изглежда като жена на 46 години, тя е изглеждала като 25-годишна. Каролина бива подложена и на психиатрични тестове, които са установили, че тя притежава пълните си когнитивни умения и интелигентност, въпреки че изпитва трудности да се приспособи към света, който се е променил много, откакто изпада в странното си състояние.

След като тръгва мълвата, че се е събудила, Каролина става местна знаменитост, но има и много скептици, които не вярват в случилото се. Според тях, не е възможно една жена да спи три десетилетия, без никакви лоши ефекти след това.

Според тяхната теория, семейството е замесено, като целта им е била да държат момичето далеч от света. Има и други теории, според които тя била в състояние на дълбока психоза, а не пълна хибернация, но няма доказателства, които да потвърдят това.

Смърт

Каролина Улсон изживява остатъка от живота си като обикновен човек. Тя умира през 1950 г. на 88 години. До последният си дъх, тя настоява, че всичко, което се е случило с нея е вярно. Каква е истината, ние най-вероятно няма да разберем никога.

Други случаи

Интересно е, че има и други подобни случаи, макар и не толкова драматични. През 2012 г. 15-годишно момиче от Великобритания изпада в дълбок сън, който продължава 2 месеца. Причината за това е състояние наречено Синдром на Клайн-Левин, по-известен като синдром на Спящата красавица. Тя е имала и други епизоди, които са продължавали по седмица или две, но никога цели 2 месеца без да се събуди.

Някой смятат, че Каролина Улсон е страдала именно от това, заради това я наричат и „шведската спяща красавица“.

Любопитно е, че при синдрома на Спящата красавица, страдащите могат да стават на сън, за да се хранят и ходят до тоалетната. Също както Каролина е ходила на сън и вероятно е яла от оставените бонбони.

mysteriousuniverse