В каква чаша пием кафето си? Има ли значение?

1
174
Добави коментар

Представете си следната картинка – събуждате се сутринта, купили сте си хубаво прясно изпечено кафе, нямате търпение да го приготвите по любимия си начин и да му се насладите. Но замисляли ли сте се, колко важен елемент е чашата, в която го сервирате и как това влияе на вкуса на напитката?

В следващите редове на статията сме ви подготвили полезна информация като сме описали едни от най-разпространените материали, които се използват за направата на чашите за кафе.

 

 

Картонена чаша Този тип чаши набират популярност покрай темата за запазване на околната среда като алтернативен вариант за употреба. От името става ясно, че материалът, от който се правят, е висококачествена хартия. Има и още един вариант като освен хартия използват и найлон за вътрешната част на чашата, което в последствие пречи за лесното им рециклиране.

Имайте предвид, че когато пиете кафето си в картонена чаша е добре това да става възможно най-бързо, за да не се напои самият материал и да отнеме от ароматните и вкусови качества на любимата ви напитка.

Пластмасова чаша Пластмасовите чаши за кафе са известни със свойството си да абсорбират ароматите на горещите напитки в тях. Не само това, ами те отделят токсични вещества, които поемате с кафето си. Този тип чаши са вредни както за околната среда, така и до голяма степен за човешкия организъм. Забелязва се обаче една тенденция, че все по-рядко хората предпочитат да консумират кафето си в пластмасова чаша, което всъщност е добра новина.

Стъклена чаша Чашите направени от стъкло се използват, както за домашна употреба, така и в много заведения. Поради прозрачния си цвят, си личи как е направена напитката. Вижда се каймакът, както и  пяната на нашето лате или капучино, например, затова е хубаво да се обръща специално внимание на приготвянето им.

Стъклените чаши имат ниска топлопроводимост, което до голяма степен пречи на топлината на течността да се разпръсне бързо.

Порцеланова чаша Порцеланът, който се използва за чаши за кафе, позволява задържането на топлината на напитката и запазването на каймака. Хубаво е кафето да се консумира непосредствено след направата му, за оптимален вкус и аромат.

Според тестове, проведени от Британски учени, белите порцеланови чаши запазват по-добре ароматите на кафето. Допринасят и за цялостното възприятие на напитката. Този тип чаши е в основата на появата на лате изкуство ( Лате Арт), което днес е много разпространено.

Ще използваме възможносста, за да ви напомним, че в момента можете да се възползвате от нашата промоция, която включва: при покупката на прясно изпечени гурме кафета Етиопия Йергашеф, Перу Чанчамайо или Индонезия Менделинг – подарък чаша за еспресо или капучино. Побързайте, бройките са ограничени! 

Надяваме се информацията да ви е помогнала, за да направите правилен избор за чашата за кафе, която използвате. Беше ли ви интересна и полезна статията?

Споделете ни в каква чаша предпочитате своето кафе в социалните мрежи ( Instagram – @martinescaffesoffia; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу?