Осем причини за повишени стойности на PSA (простатно-специфичен антиген)

1
191
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Простатно-специфичният антиген (PSA) представлява протеин, произведен от клетките на простатната жлеза. Повишените му нива могат да показват злокачествено новообразувание на простатата, но трябва да се спомене, че нивата на PSA могат да бъдат засегнати и от други заболявания, като увеличена простата, инфекция на пикочните пътища или скорошна еякулация.

Самите по себе си нивата на PSA не са добър показател за здравето на простатата. Нивото на PSA трябва да се разглежда заедно с други рискови фактори, като възраст, резултати от дигитално ректално изследване (ректалното туше) и фамилната анамнеза.

Какво, обаче може да повиши нивата на PSA освен злокачественото заболяване?

Това може да са:

1. Възраст

Нивата на PSA могат да се увеличават с процеса на остаряване. Това нормално покачване може да бъде причинено от растежа на доброкачествена, простатна тъкан. Някои мъже също
преживяват “увеличаване” на простатата си с напредване на възрастта, което също може да повиши нивата на PSA.

2. Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)

ДПХ, известна още и като уголемена простата, е често срещана при възрастните мъже. ДПХ може да повиши нивата на PSA и да повлияе на пикочния мехур и пикочните пътища.

Мъжете с ДПХ може да имат затруднено уриниране. Ако не се лекува, то може да наруши работата на бъбреците.

Общите симптоми могат да включват:

1.Затруднение при уриниране
2.Слабо стуя или прекъсване на струята по време на уринирането;
3.Често уриниране
4.Спешна нужда от уриниране;
5.Невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур

Простатата се уголемява при много мъже с напредване на възрастта, вероятно в резултат на изменение в хормоналните нива. ДПХ изисква лечение само ако симптомите
засягат качеството на живот или здравето. Лечението включва лекарства, като алфа блокери. Ако симптомите са тежки или не се повлияват от  лекарства, може да се стигне до минимално инвазивна хирургична процедура или лазерна терапия за облекчаване на проблема.

3. Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища могат да повишат нивата на PSA. Те обикновено се диагностицират чрез тест на урината и се лекуват с антибиотици. Симптомите могат да включват:

1.Постоянно желание за уриниране, което не винаги се облекчава напълно след уриниране;
2.Невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур;
3.Болка в долната част на гърба;
4.Болка в корема
5.Усещане за парене или болка по време на уриниране;
6.Мътна с неприятна миризма или кървава урина;
7.Треска или повишена температура.

Инфекциите на пикочните пътища стават по-често с напредване на възрастта. Някои мъже също са изложени на по-голям риск от тях. Рисковите фактори могат да включват:

1.Диабет;
2.Камъни в бъбреците;
3.Увеличена простата;
4.Компрометирана имунна система.

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че имате инфекция на пикочните пътища. Ако имате високи нива на PSA и известна инфекция на пикочните пътища, ще трябва да повторите PSA теста.

4. Простатит (възпаление на простатата)

Често състояние при мъже под 50 години, простатитът често е резултат от бактериална инфекция. Той причинява подуване, възпаление и дразнене на простатната жлеза.

Симптомите са подобни на тези на инфекциите на пикочните пътища и могат да включват:

1.Болки в долната част на гърба или корема;
2.Болка или дискомфорт при уриниране;
3.Затруднено уриниране.

Ако бактериалната инфекция е причина за простатит, може също да се изпита грипоподобни симптоми и да се приложи лечение в антибиотици. Увреждането на нервите в пикочните  пътища също може да причини простатит. Това може да възникне в резултат на някакво външно нараняване или при хирургическа интервенция. Ако не се открие инфекция, могат да се  използват противовъзпалителни лекарства или алфа-блокери за намаляване на дискомфорта.

5. Еякулация

Някои проучвания разглеждат ефектите на еякулацията върху нивата на PSA. Едно такова проучване е Truted Source, публикувано през 2016 г., и е установило, че нивата на PSA  се повишават при някои мъже след еякулация. Те могат да останат по-високи от обичайното си базово ниво до 24 часа след това.

Разбира се, необходими са повече изследвания, които да изследват напълно ефектите на еякулацията върху нивата на PSA. Ако обаче имате насрочен тест за PSA, помислете за въздържане  от сексуална активност, които могат да доведат до еякулация 24 часа преди теста.

6. Паратиреоиден хормон

Паратиреоидният хормон е естествен хормон, произвеждан от организма, за да регулира нивата на калций в кръвта. Той може също да насърчи растежа на раковите клетки  на простатата, дори при мъже, които нямат такъв рак. Поради тази причина високите нива на паратиреоидния хормон могат да увеличат нивата на PSA.

7. Нараняване на простатата

Увреждането на слабините, причинено от падане, удар или злополука, може временно да повиши нивата на PSA. Уведомете Вашия лекар, ако подозирате, че имат нараняване и то е могло
да е повлияло на нивата на PSA.

8. Хирургични процедури

Всяка процедура, която причинява временни травми в областта на слабините, може да окаже влияние върху нивата на PSA. Това може да е вкарването на всякакъв вид  инструменти, като катетър или други, в пикочния мехур.

PSA и рак
Ракът на простатата може да доведе до повишаване на нивата на PSA, затова Вашият лекар може да Ви препоръча да си направите кръвен тест за PSA заедно с други тестове,
като дигитално ректално изследване (ректално туше), за да се прецени потенциалния риск. Лекарите често препоръчват тест за PSA при мъже на 50 и повече години. Вашият лекар може да препоръча
да тествате нивата си в по-ранна възраст, ако имате известни рискови фактори за рак на простатата, като например фамилна анамнеза за заболяването.

Ако нивата на PSA са високи и други диагностични тестове също показват повишен риск от рак на простатата, Вашият лекар вероятно ще препоръча биопсия, за да се потвърди
диагнозата на простатата. Посъветвайте се с лекар за всички рискове, свързани с биопсията.
За някои мъже отлагането на биопсия и внимателния подход е добър
вариант, защото ракът на простатата като цяло бавно расте.

Вашият лекар ще разгледа всички възможности и ще Ви обясни рисковете, свързани с всяка опция.