Сватбен фотограф. Сватбена фотография и видеозаснемане.

1
262
Добави коментар
Fender68
Fender68

Естетическите умения и желанието да представиш моделите си в най-добрата светлина, в буквален и преносен смисъл, е на първо място във сватбената фотография и видеография. Всеки истински професионалист от гилдията си има свой набор от умения и техники и всички те, техниките и уменията, са уникални – като хората. И това е лесната част от избора, който трябва да направите. Отново, разглеждането на портфолиата може да Ви помогне много в това отношение.

Едно от най-важните умения е да намериш баланса между това да си на най-доброто възможно място за правене на снимки, във всеки един момент и едновременно с това, да не пречиш на младоженците и гостите на сватбеното тържество. Известно правило е – ако една снимка не е достатъчно добра, значи фотографа не е бил достатъчно наблизо. Това разбира се не винаги е така, но истинатa е, че сватбения фотограф трябва да си знае мястото, отново в буквален и преносен смисъл.  Това е умение, което идва с опита. Незабелижими облекло и поведение. Спазване на дрескода на сватбата, ако има заявен такъв. Познаване не ритуалите и обичаите и начина на провеждането им. 

Не по-малко важно от уменията на сватбен фотограф е умението да носиш отговорност. 

 

Запечатваш един от най-важните мигове от живота на хората. Правиш снимки които ще се гледат от деца, внуци. Отговорноста и спазването на сроковете, неслучайно са едни от най-коментираните теми от бъдещите младоженци, при избора на сватбен фотограф и особенно видеооператор. И добрите професионалисти знаят този факт и се опитват винаги да са на ниво в това отношение.

Сватбен фотограф. Избора на техниката. Надежност и сигурност.

 

За такъв тежък жанр, като сватбената фотография, надеждността на професионалната техника е на първо място. Тела и обективи които издържат на всякакви атмосферни условия и работят безотказно, ако се наложи и до 16 часа. Достатъчно на брой и качествени обективи, които да покриват всички дължини. За видеозаснемането – качествено осветление което не заема много място, монтира се бързо и покрива необходимите площи.

“Творческите ограничения”или снимането на цяла сватба с един обектив не са най-добрия избор за сватбен фотограф. Две тела /фотоапарати/ и поне два обектива са абсолютния минимум. И задължително телата да имат възможност да записват на две карти-памет едновременно. Същото важи с пълна сила и за видеооператорите.  Тук може да гледате едно интересно филмче по темата и да се посмеете малко.

Фотокниги.

 

Техниката с която работи вашия сватбен фотограф, трябва да позволява, отпечатването на всяка една от снимките от сватбеното тържество и фотосесията, на фотокнига. Фотокнигите са популярни не само заради преживяването от това да видиш най-добрите снимки от тържеството си с възможно най-доброто качество. Съвременните дигитални формати и начините на съхранение на файловете са изключително сигурни. Но фотокнигите са нещо което е почти вечно. Все още имате стари албуми с черно-бели снимки, нали?

Безплатни онлайн галерии.

 

Фейсбук, инстаграм и останалите социални мрежи, не предлагат най-високото качество на изображението. Всички те използват някаква компресия за да могат техните сървъри да се справят с трафика. На всички мои, клиенти които желаят, предоставям безплатна онлайн галерия с до 100, избрани от младоженците, снимки от сватбеното им тържество.

Тези галерии са различни от галериите в портфолиото, младоженците могат да избират и снимки различни от публикуваните в портфолиото. Частните галерии могат да се споделят от перманентните бутони в десния край, като качеството на изображението остава високо. Галериите нямат достъп директно от навигацията на сайта. Само тези, които имат линк, предоставен им от младоженците, могат да ги виждат.

Имайте предвид че, една част от двойките които съм снимала, не желаят да публикувам техните снимки, по различни причини. Тези младоженци също могат да се възползват от този тип галерии. 

Ако не желаете снимките Ви да бъдат публикувани, това трябва да бъде уточнено предварително и да се отрази в договора!

Отговорността на всеки сватбен фотограф продължава и след празника.

 

Добрата организация по време на постпродукцията и спазването на сроковете. Качествената техника /компютри, монитори, софтуер/ и тук е много важен фактор. Предаването на снимките и видеото, със същото качество като в портфолиото и в уговорения срок, е едно от нещата на които държим най-много. Доброто име е най-добрата инвестиция във всяка професия.

В сайта има и блог посветен на сватбената фотография и видеозаснемане.

 

Това е друга, много важна част от сайта. Статиите в блога, са посветени не само на техническите аспекти на сватбената фотография. Има и много чисто практически съвети, които касаят оргнизацията и самото провеждане на сватбеното тътжество. От къде и по какъв начин може да спестите от разходите. Анкети свързани с организирането и провеждането на сватби. Съвети за позирането. Най-подходящи места за фотосесии в района на град Пловдив. Дори и разрешените дати за сключване на църковен брак или пък идеи за речта на кума.

Ако темата Ви е интересна, ще намерите и нещо за ритуалите и обичаите, техния произход, идеи за сватбени игри, дори и класация на най-добрите филми на сватбена тематика…