Най-добрите закуски за жени

2
203
Добави коментар
ivanss
ivanss

Закуската е най-важното хранене за деня. Клетките в тялото имат нужда от енергия рано сутрин, затова е добре да си я набавим от полезни храни. Трябва да знаем какво да приемаме и с какво да не прекаляваме. Важно е да създадем навици за закуска, ако искаме да изглеждаме добре, да се чувстваме заредени и да бъдем здрави. Най-доброто нещо, с което бихме могли да започнем деня си, е чаша топла вода. Изпита сутрин на гладно, тя пречиства организма от токсините и го хидратира. Каквато и закуска да изберем, важно е преди това да пием топла вода. В следващите редове вижте най-добрите закуски за жени:

 Овесени ядки  Те съдържат фибри, антиоксиданти и редуцират нивото на холестерола, намаляват апетита и не натоварват организма. В комбинация със сушени или пресни плодове, те се превръщат в енергийна бомба, която ни снабдява с незаменими витамини и минерали и гарантирано ще ни накарат да се почувстваме добре.

 Кисело мляко Киселото мляко съдържа белтъчини, от които имаме нужда, за да повишим енергията си, без да повишаваме нивата на кръвната захар. Протеинът забавя усвояването на въглехидратите и подпомага изграждането на мускулите и по-бързото разграждане на мазнините. Киселото мляко е добро за храносмилателната ни система, защото съдържа пробиотици, които подобряват здравето на червата. То намалява риска от рак на гърдата, бори се с високото кръвно налягане и заздравява костите. Отличните му вкусови качества го правят идеалната закуска за жени. Най-добре да го приемаме в чистия му вид, но няма да сбъркаме, ако добавим пюрченца пресни плодове. Яйца  Те съдържат много полезни вещества – витамини от група B, цинк, Омега-3 мастни киселини. Идеална храна, ако искате да дадете енергия на мускулите си без да приемате много калории. Подобряват паметта, предпазват от рак на гърдата. Създават чувство за ситост, което ги прави подходящи за всяка диета. 

Ядки Орехи, лещници, бадеми и др. Ядките съдържат минерали, витамини и антиоксиданти. Подходящи са, ако ви предстои физическо натоварване, защото дават много енергия без да затрудняват стомаха и да създават чувство за тежест. Намаляват холестерола и спомагат за заздравяването на кръвоносните съдове. Ядките съдържат много калории – да, така е, но като добавка към мляко, плодове, овесена каша или здравословен шейк си подсигурявате здраве и енергия. Киноа, чия и амарант  Тези зърнени култури се появиха сравнително скоро в българската кухня, но е добре да се запознаем с ползите и приготвянето им за закуска, тъй като те са изключително полезни и приятни на вкус. Те съдържат фибри, Омега-3 мастни киселини, витамини, антиоксиданти. Подобряват нивото на кръвната захар и работят срещу холестерола. Понижават риска от дехидратация и забавят превръщането на въглехидратите в захар. Важно е да се знае, че трябва да бъдат накиснати във вода няколко часа преди приготвянето. Препоръчително е към водата да се добави лъжица кисело мляко с цел освобождаване на полезните вещества от зърното. Могат да бъдат добавени към смути, кисело мляко или плодова салата.

 Смути  Смутито е супер храна за закуска за жените. Пасираме и пием – така сме си набавили всичко необходимо за започването на деня. Може да бъде приготвено с плодове, ядки, мляко. Не е необходимо да се спазват пропорции – слагате в блендера предпочитаните от вас продукти и закуската е готова. Киноата и чията също са подходящи за приготвяне на смути.