УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля ракета Фолкън 9, върна първа степен, в космоса са 2 спътника БлекСкай и 57 Старлинк!

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX 

7 август 2020 г. 09:48 ч.

Светослав Александров. Днес, на 7-ми август, СпейсЕкс отново показа висок професионализъм и класа в спътниковите изстрелвания, след като в 08:12 ч. българско време изстреля ракетата „Фолкън 9“ с 57 интернет спътника „Старлинк“ и два за наблюдаване на Земята „БлекСкай“. Едва за втори път в историята на космонавтиката една и съща първа степен на орбитална ракета излетя петкратно и се върна успешно петкратно! 

Кацането бе осъществено върху роботизираната океанска платформа „Разбира се, че все още те обичам“ около осем минути след началото на полета. 

Единственото, което леко помрачава радостта от днешния старт, е фактът, че този път мрежите на специализираните кораби не успяха да уловят във въздуха половинките от обтекателите.

До ден днешен в космоса са изведени 595 спътника от интернет групировката „Старлинк“. СпейсЕкс има нужда от 400 до 800 за минимално покритие. С увеличаването на сателитите ще нараства и покритието. По последна информация „Старлинк“ е вече в етап на бета тест, което означава, че пускането на услугата в най-скоро време наближава! 

Днес също така за пръв път спътниците „Старлинк“ бяха екипирани със специален сенник, който ще намали тяхната яркост и няма да пречи на астрономите да провеждат научни наблюдения от Земята. 

Двата спътника „БлекСкай“ бяха изстреляни благодарение на инициатива на компанията Спейсфлайт, която се явява посредник между крайния клиент (т.е. създателя на микроспътници) и операторите на ракети-носители. СпейсЕкс притежава самостоятелна сходна програма, която ще позволи всеки, който има миниатюрен сателит, да го качи като вторичен полезен товар. 

През следващите месеци ни чакат още полети на „Старлинк“. В края на август е планирана и мисия на спътника „SAOCOM-1“ – това ще е първото изстрелване в полярна орбита от източния бряг на САЩ след половин век пауза. А в края на септември очакваме втория пилотиран старт на „Крю Драгън“ с четирима астронавти на борда. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/