Нови прекрасни снимки от руско-европейската мисия ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

10 август 2020 г. 08:05 ч. Европейската камера на космическата мисия на Европа и Русия „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“, която работи от 2016 г. до ден днешен, засне нови страхотни снимки, които екипът сподели с нас.

Credit : ESA/ExoMars/CaSSIS 

Горепосочената снимка бе заснета на 27-ми април тази година от европейската камера CaSSIS. На нея се вижда фрагмент от малък кратер, който е разположен в по-големия кратер Грийн. Фотографията разкрива поле от черни дюни, заобиколени от червени почви, които са частично покрити от воден лед. По стените на кратера има дерета, също покрити с лед.

Credit : ESA/ExoMars/CaSSIS

Тази снимка бе заснета на 25-ти март т.г. и тя показва дъното на кратера Антониади, част от Голямата равнина Съртис. Синият цвят на снимката не е реален и не представя истинските цветове на Марс, събщава ЕКА. Учените са добавили цвета, за да може да бъде подчертано разнообразието на различните скали.

Ясно се виждат структури, подобни на жилкуването на лист на растение. Всъщност тези структури са останки от древни мрежи от реки. Това не са канали – ако бяха такива, щяха да са вдлъбнати. Тук става въпрос за друго явление – каналите са били покрити от плътен материал, вероятно лава, след което с течение на времето меките скали са ерозирали и вследствие на това се е получил негативен отпечатък.