АВСТРАЛИЙСКИ ФЕРМЕР СПЕЧЕЛВА СУПЕРМАРАТОН, САМО ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ СПИ…

4
187
Добави коментар
ivanss
ivanss

Австралийският супермаратон изследва границата на човешките възможности – 875 километра от Сидни до Мелбърн. На старт застават само най-подготвените атлети, които тренират специално за тази надпревара. Екипите и маратонките им са изработени от световните спортни гиганти, които търсят мащабен рекламен ефект.

 Преди изданието й през 1983 г. обаче се случва нещо необичайно. Към масата за регистрация плахо се доближава възрастен мъж с работен гащеризон и галоши. „Господине, намирате се в зона, забранена за зрители“, предупредили го съдиите. „Аз не съм зрител. Искам да участвам“, отсякъл човечецът. Последвало няколкоминутно мълчание. А в края му 61-годишният Клиф Йънг вече бил национална знаменитост.

Телевизионните екипи го обсадили, а репортерите го питали дали не поема твърде висок риск за живота си. „Аз съм обикновен фермер и никога не съм тренирал. Зная, че трябва да тичам в продължение на пет дни. Паса 2000 овце и понякога ги търся по три дни, без да спя. Значи ще се справя и с този маратон“, обяснил Клиф.

 Той получил стартов номер 64. Не разполагал със спонсор, със съпровождащ автомобил, дори с нормална екипировка. Зрителите се разделили на два лагера. Едните се съмнявали сериозно в пихическото му здраве, а другите се молели на Бог да не умре по пътя.

 Професионалистите се готвели за следния режим: 18-часово тичане и 6-часов сън в продължение на 5 денонощия. Фермерът обаче въобще не подозирал, че се предвижда време за спане. 24 часа след старта той продължавал и продължавал да тича, но въпреки това изоставал на километри от съперниците си. Намирал сили горещо да приветства феновете край трасето.

С всяка изминала нощ доближавал лидерите, а на последната сутрин вече водел убедително. В крайна сметка счупил рекорда на маратона с цели 9 часа и преодолял дистанцията за 5 дни, 15 часа и 4 минути!

 „А стига бе, и пари ли ще ми дадете?“, учудил се Клиф, когато организаторите му връчили наградния фонд от 10 000 австралийски долара. И взел решение да разпредели сумата между колегите си, завършили по-назад.

 Йънг бил буквално засипан от предложения за рекламни договори, получил поздравления от президента и премиера, а чудото се превърнало в тема №1 в Австралия.

 „Дори и да знаех, че имам право да спя, пак нямаше да го направя. В най-трудните моменти си представях, че пред мен има препускаща овца. Каква е тайната ми? Свежият въздух, чистата вода“, споделил шампионът.