Консумацията на ягоди може да намали риска от Алцхаймер

1
105
Добави коментар
vocala
vocala

В проучване, публикувано в „Current Developments in Nutrition“, изследователи от Университета „Ръш“ установяват, че възрастните хора, които консумират редовно ягоди, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер.

Изследователите стигат до това заключение, след като в продължение на шест години проследяват здравословното състояние на 924 души в пенсионна възраст. Проведеното проучване е част от Проекта за памет и стареене на Университета „Ръш“.

За да се изследва правилно връзката между консумацията на ягоди и болестта на Алцхаймер, участниците, които в началото на проучването нямат симптоми на това заболяване, имат за задача да попълват въпросник за честотата на хранене, както и да предоставят годишни неврологични оценки. Оценките се основават на структуриран клиничен преглед и стандартизирани диагностични критерии на Националния институт по неврологични и комуникативни разстройства и инсулт.

Връзката между редовния прием на ягоди и болестта на Алцхаймер е анализирана с помощта на пропорционални модели, които след това са донастроени според възрастта, пола, образованието, физическата активност, консумацията на плодове.

Въз основа на данните изследователите отбелязват, че 679 участници не развиват неврологичното заболяване в продължение на шест години. Според тях това се дължи на редовната консумация на ягоди, които са богати на съединения, притежаващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Според учените конкретните съединения, които подобряват функцията на мозъчните неврони и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, са витамин С, антоцианини и флавоноиди.

Констатациите от проучването потвърждават резултати от експеримент, проведен през 2017 г., който разкрива, че флавоноидите могат да предотвратят развитието на невродегенеративни заболявания, свързани с процеса на стареене.