Как да разпознаем инфаркт при жените: 5 симптома, които не бива да пренебрегвате!

1
145
Добави коментар
slavchev
slavchev

Сю Палмър се събудила с тежко гадене. Жената започнала да повръща, но, приемайки това за обикновено натравяне, тя била на път да си легне.

Съпругът й обаче настоял тя да потърси медицинска помощ. Както се оказало по-късно, това спасило живота й.

„Ако си бях легнала онази сутрин, както планирах, нямаше да се събудя“, казва жената.

Сю си спомня как се шегувала, докато чакала в спешното отделение. Самата идея, че може да получи инфаркт, й се сторила нелепа: чувствала се съвсем нормално! Първата електрокардиограма не показала аномалии, но на втората лекарите забелязали нещо, което ги накарало веднага да оперират жената.

Когато Сю се събудила от анестезията, разбрала, че е поучила масивен инфаркт. Всичко започнало точно в момента, когато тя пристигнала в болницата. Дясната й коронарна артерия била блокирана на 10%, а централната – на 70%! Ако жената не била отведена в операционната веднага, това би довело до неизбежна смърт.

При повечето жени типичните симптоми на сърдечен удар са леки!

Инфарктът е водеща причина за смъртността сред жените. Освен това, почти две трети от жените, които умират неочаквано от инфаркт, нямат никакви симптоми преди това. Всеки знае, че инфарктът се проявява с болка в гърдите или ръката, но при повечето жени симптомите на заболяването не са толкова изразени или изобщо не се появяват. Ето защо е толкова важно да познавате признаците на това опасно заболяване.

Обръщайте внимание на всички странни симптоми в областта от брадичката до пъпа!

Лекарите предупреждават, че е важно да се обърне внимание на всички странни симптоми в тялото от брадичката до пъпа. Може, дори, да е болка в гърба или челюстта, зъбобол! Обърнете внимание, че инфарктът се проявява не само като болка, но и като усещане за дискомфорт в гърдите!

Друг често срещан симптом е лошото храносмилане или стомашни проблеми. Често, сърдечните проблеми са придружени от гадене, замаяност и повръщане. В допълнение, умората и задухът са едни от основните, но толкова рядко наблюдавани симптоми на инфаркт.

Обадете се на линейка, не се колебайте да кажете на лекарите, че подозирате сърдечен удар, особено ако ви се струва, че оплакванията ви може да не се приемат на сериозно. Попитайте Вашия лекар за електрокардиограма.

За съжаление, сърдечен удар може да се случи дори при здрави хора. Не е нужно да сте пушач, да ядете в Макдоналдс и да имате наднормено тегло, така че слушайте сигналите на тялото си и бъдете здрави!

Това са симптомите на инфаркт при жените. Не ги пренебрегвайте!