Ползвайте тези трикове за ефективно почистване у дома

2
162
Добави коментар
clashbade
clashbade

Знаем, че в края на лятото ще се развихрите с есенно почистване, отстранявайки песъчинките, които се разнасят из целия дом

Мъдрите хора са казали, че уикендите и летните месеци не са за активно почистване у дома. Вярваме, че в тяхното твърдение има солидна доза истина. Мнозина от нас спазват този принцип, отделяйки почивните си дни, особено през юли и август, за далеч по-смислени и интересни занимания.

Факт е, че това трябва да е приоритет, но пък и домът си иска своето. Ако вече не сте се абонирали за услугите на фирми за почистване, значи тази задача се пада изцяло на вас. Подозираме, че в края на любимия сезон, ще се заловите с есенно основно почистване, за да отстраните напълно песъчинките, които се разнасят из целия апартамент.

Някои ценни съвети ще ви бъдат от полза, част от тях са издадени от професионалисти, а други са от личната енциклопедия на умелите домакини, способни да се справят с всяко предизвикателство.

Вие сами ще отсеете ненужното, а може и да ви хрумнат нови идеи, които да споделите с околните:

Почистване с костюм

Не си представяйте нещо ексцентрично, а и не го правите, за да се покажете през някого. Целта е да си осигурите практична престилка с джобчета, която да събере всичко необходимо – шише със спрей, ръкавици, четка, кърпа и т.н. Лесно може да я пригодите от стара готварска престилка.

Сега ръцете ви ще са свободни, а и няма да се връщате непрекъснато към шкафа, където държите препаратите и средствата за почистване.

Сода за потъмнелите прибори

Ако вилиците, лъжиците и ножовете са започнали да потъмняват с времето, осигурете им избелване в домашни условия. Поставете ги в алуминиев съд, поръсете ги със сода за хляб, налейте отгоре гореща вода до нивото, до което са покрити изцяло. Изчакайте известно време петната да паднат и след това ги излъскайте с памучен парцал.

Възстановете стайните растения

Може да сътворите истинско спа изживяване за своите спа растения, които в забързаното ежедневие едва успявате да полеете с малко вода. Поставете саксиите във ваната или на пода в банята и след това ги измийте с хладка вода директно с душа.

Малките растения изискват по-прецизна грижа – тях увийте с хартиена кърпа около саксиите, след което нежно почистете листата им с вода.

Плъзнете мебелите с лекота

Налага се понякога да местите мебелите, колкото и да не ви се иска и да ви изглежда непосилна задача. Почистването изисква от вас известни усилия, за да сте удовлетворени от резултата. В случая обаче може да се справите с лекота, ако използвате един трик – навийте хавлиени кърпи на руло и ги поставете в двата края на шкафа, бюрото или гардероба. Придърпайте на страната, на която сте решили, след това отстранете кърпите или го направете едва, когато върнете мебелите в обичайната им позиция.