Полезните играчки за нашите деца

1
217
Добави коментар
zapoznaise

По-трудно е да изберете играчка за дете, тъй като в магазините има много голям асортимент и това обърква много родители. Но тя не само трябва да харесва детето, но и да бъде интересна, подходяща за възрастта. Също така, тя трябва да е безопасна и да отговаря на

всички изисквания. На рафтовете можете да видите механични, интерактивни, меки, образователни играчки. И в същото време не всички родители знаят как да изберат правилната детска играчка, която да угоди на детето си. Какво е по-добре за него да купи кукла, топка, кубчета, пъзели? Какво е подходящо за неговото развитие?

Изборът на детска играчка трябва да се подхожда с цялата отговорност, ако искате да угодите на бебето си. В тази статия  ще научите как да изберете правилните играчки за вашето дете, какви фактори трябва да се вземат предвид при закупуването на подарък за дете и много полезна информация.

Детските психолози относно избора на играчки

Първото нещо, което всеки психолог ще ви каже за играчките за малките, е, че те трябва да са ярки и реалистични. На възраст от три до пет години детето опознава света във цялото му многообразие най-активно и няма нужда да разрушава възприятието си на реалността от различни извънземни мутанти и измислени същества.

С възрастта детето постепенно овладява различни видове игри. Отначало всички те са обвързани с обективна дейност – детето е важно да може да изпълнява различни действия с играчката: да дърпа, натиска, движи – и в идеалния случай това трябва да предизвика определена реакция от играчката. Изборът на играчки трябва да бъде с очакването на възможността за движение на части от играчката или звукови сигнали в отговор на различни действия.

Следваща – играчки, които могат да бъдат сглобени и сгънати, сортирани и поставени в пространството. След това идва време за различни ролеви игри, за които също са необходими отделни играчки. Като цяло всички играчки могат да бъдат разделени на няколко категории:

Композиция.

Това са различни животни и хора, голямо разнообразие от кукли. Те са необходими за усъвършенстване на уменията за социално взаимодействие на детето: те създават свои собствени истории въз основа на социалния опит, който са преживели, както и взаимодействия, наблюдавани при възрастни, учат се да комбинират и да избират опции за действие и, което е важно, създават свои собствени.

„Домакинствата“.

 Това са различни ястия, къщи и други аксесоари за кукли, колкото по-реалистично е, толкова по-добре. С тяхна помощ децата изучават различни ежедневни операции и се научават как да намерят приложението си, а в допълнение, този тип играчки придават динамичност и реализъм на детските игри, помагайки да се създаде голямо разнообразие от сюжети.

Транспорт.

 Различни видове автомобили, лодки, самолети и кораби, първо, задоволяват желанието за активни действия, и второ, те допринасят за изучаването на реални превозни средства и за по-пълно изследване на света наоколо.

Играчки за игри с вода и пясък.

 Различни чаши, форми, кофи, шпатули и водни пушки. Много родители не одобряват играта с пясък, вода и още повече играта с различни видове зърнени култури, към които са склонни много деца, тъй като това завършва с необходимостта от миене и почистване, но такива игри са просто необходими на децата. Те развиват фините двигателни умения, насърчават сензорното изследване на света. Освен това взаимодействието с вода и различни насипни вещества успокоява бебето, отпуска мускулите и нервната система, така че подобни игри са полезни преди лягане. Ако не е възможно редовно да посещавате пясъчник, трябва да изберете заместващи играчки, подобни на популярния в последните години кинетичен пясък. По структура прилича на обикновен, но не се руши, не се замърсява, плесва добре и не се придържа към ръцете – отличен вариант за  предучилищна възраст.

Музикалните и шумовите играчки  помагат на децата да изхвърлят ненужната агресия, страх и негодувание. Различни барабани, детски китари и пиано, тръби и свирки, различни дрънкалки – поне нещо от този списък трябва да бъде в детския арсенал на детските играчки. В допълнение, те са полезни за развитието на усещане за ритъм и памет, за формиране на музикално ухо.

Различни сортери и вложки са чудесни за изучаване на геометрични форми, разлики в размера и фини двигателни умения. Те включват както обикновени сортиращи кутии, така и различни контейнери, които могат да се поставят един в друг, кукли за гнездене, рамки с изрязани контури на предмети и животни и много други. Много родители не искат да избират играчки от този тип за децата си поради опасност от нараняване или дори разрушаване в къщата, когато се опитват да играят футбол вътре в апартамента, но без много движение, детето няма да има пълно развитие и добро здраве.

Освен това детето трябва да се развива физически и затова трябва да му бъде осигурено поне няколко „спортни“ играчки – топки, обръчи, ако е възможно – шведски стълби и хоризонтални щанги, различни комплекти за игри на открито като боулинг или детски бейзбол. Те насърчават физическата активност и здравословния фитнес.