Как да се грижим за маските за лице за многократна употреба

2
173
Добави коментар
clashbade
clashbade

ОбложкаА ти хареса ли тази статия?!?

Всички предпазни маски за лице за многократна употреба изискват внимателни грижи, за да ни осигуряват максимална защита

Мнозина от нас предпочитат да залагат на предпазни маски за лице за многократна употреба. Причините за това са редица, като разбира се не бива да пренебрегваме и ролята на еднократните, когато не успяваме в ежедневието да си набавим достатъчен брой от тези средства за защита. Въпрос на предпочитания е на кой вариант ще се спрем, стига да съумяваме да поддържаме достатъчно добра хигиена на маската.

Неправилното използване крие рискове за здравето и трудно може да ни осигури пълноценен щит срещу covid-19. Ето защо трябва да полагаме достатъчно усилия в тази посока.

Кога маските могат да се превърнат в опасни или ненужни и как да го предотвратим:

Нарушена повърхност

Многократните маски за лице станаха доста популярни, особено след като в началото на пандемията еднократните хирургически маски станаха дефицитни. Те могат (и трябва) да се перат ежедневно, да се сушат и гладят, а ако разполагат с филтри – да се подменят след броени часове, за да ни служат вярно. Наблюдавайте какво се случва с материята и не допускайте да има разкъсани участъци, дупки или пробиви. Ако с времето платът е овехтял и значително изтънял, сменете маската, защото тя вече не може да ви бъде от полза.

Допир със замърсени ръце

Дори да няма нищо видимо по ръцете ви, те не могат да са толкова изрядно чисти, ако дълго време сте докосвали различни вещи и сте посещавали места извън дома. Не бива да подценявате този факт, а да търсите начин за измиване съвсем скоро.

Ако междувременно се наложи да пипате и сваляте маската си, бъдете сигурни, че тя също подлежи на подмяна. Повторният допир и наместване създават реални предпоставки за зараза, ако се намирате в близост до носител на коронавируса.

При симптоми на инфекция

Ако в момента имате каквито и да е симптоми, като кашлица, кихане и хрема, вие отделяте респираторни капчици, които активно замърсяват маската. Това означава само едно – сменяйте я по-често, независимо от какво естество е инфекцията. Не забравяйте, че в този период вие сте опасни не само за себе си, но и за околните.

Предупреждението важи във висока степен, ако маската е от един пласт тъкан. Тя поначало не е от най-надеждните варианти за предпазване. За предпочитане е уплътняването да е максимално и да се състои поне от три слоя, когато се стремим да си осигурим спокойствие и стабилна защита.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
Автор: Андон Иванов
Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL.
В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.