Как видеото в сайта влияе на SEO

1
126
Добави коментар
maskk
maskk

Видеото е чудесна възможност да разкажете за компанията, продуктите, мисията и да споделите полезна информация с потребителите. В допълнение, той е ефективно средство за популяризиране на уебсайтове в резултатите от търсенето. Нека да разгледаме как точно видеото влияе на SEO.

Какъв ефект има видеото върху промоцията на уебсайтове за SEO?

 

Google обича разнообразно съдържание

Алгоритмите на Google са създадени да покават на потребителя най-висококачествените и полезни ресурси по темата в отговор на търсенето му . За да определят това, роботите на търсачките не анализират само текста на конкретната страница. Те също сканират и за други видове съдържание, като изображения и видеоклипове. Тяхното присъствие показва на търсачката, че вашата страница е по-информативна за потребителите и най-вероятно ще бъде по-полезна.

Висококачественото и разнообразно съдържание засяга SEO, така че определено си струва да използвате видео на вашия сайт.

 

Видеото носи допълнителен трафик на сайта

Ако потребителите идват на вашия сайт от различни източници и освен това се връщат към него отново и отново, това може да послужи като сигнал към търсачките, че съдържанието в него е интересно и заслужава по-висока позиция в резултатите от търсенето.

Потребителите могат да намерят оптимизиран видеоклип, публикуван в YouTube по различни начини:

чрез търсене или препоръки в самия видео хостинг в специални елементи „Видео“ в резултатите от търсачките при търсене в Google в раздела „Видео“ в социалните мрежи или в други сайтове, където е публикувана

Видеоклип, съдържащ полезно съдържание, призиви за действие и активни връзки към сайта ще бъде отличен източник на трафик. Колкото по-интересно видео съдържание създавате, толкова по-качествен трафик можете да привлечете към вашия сайт, което от своя страна има положителен ефект върху SEO.

 

Видеото задържа потребителите на сайта по-дълго

Друго важно нещо, което влияе на SEO са поведенческите фактори. Ако имате много трафик, но всички тези потребители напускат сайта почти веднага, очевидно е, че публикуваното съдържание не им е полезно или е неудобно за възприемане. Хората са по-склонни да гледат видеоклипове, отколкото да четат текст, дори ако тези два типа съдържание предават едно и също съобщение. Причината е проста – отнема по-малко усилия и по-малко време.

Видеоклипът публикуван на сайта, задържа потребителите на страницата и намалява степента на отпадане, което влияе положително на рейтинга от търсачките и допринася за растежа на позициите в резултатите от търсенето. В този случай е по-добре да поставите няколко кратки видеоклипа вместо едно дълго видео. Шансовете потребителите да ги гледат ще са много по-големи.

 

Хората са по-склонни да споделят видеоклипове, отколкото само текстово съдържание

Висококачественият линк профил има положителен ефект върху оптимизация на сайтове. Колкото повече ресурси се свързват с вашето съдържание, толкова по-високо е класирането на вашия сайт и съответно позицията му в резултатите от търсенето. В допълнение, външните връзки могат да привлекат нови потребители към сайта. С други думи, отново можем да получим допълнителен трафик. Търсачките имат положително отношение към подобни сигнали, добавяйки „точки“ към сайта в класацията.

 

Видеото повишава ефективността на SEO

Видеото влияе върху позицията на даден сайт в търсачките, но без продажби и печалби, SEO-то няма никакъв смисъл. Потребителите са значително по-склонни да направят покупка или да поръчат услуга, след като гледат видеоклипове за продукт или компания. Това означава, че тяхното присъствие ще увеличи процента на конверсия и крайната печалба.

 

SEO правила: как най-добре да публикувате видеоклипове на вашия уебсайт

 

Оптимизацията – това е всичко

За да може видеото да даде ефекта, за който споменахме по-горе, то той трябва да бъде правилно оптимизиран. Преди да публикувате видео в YouTube, не забравяйте да съберете подходящи ключови думи и да ги използвате в:

заглавиетоописаниетотаговетесубтитри

Да сложите хубава обложка, която да привлече вниманието на потребителите и да обясни съдържанието на видеото. Само в този случай търсачките и самите потребители ще оценят вашите усилия.

 

Показвайте полезното

За да могат видеоклиповете да имат положително въздействие върху промоцията, трябва да се съсредоточите върху тяхното съдържание. Основната насока трябва да бъде ползите, които съдържанието може да донесе на зрителите. Само в този случай вашите видеоклипове ще бъдат гледани докрай, ще се абонират за канала ви и активно споделяни. Неинтересните видеоклипове, чието съдържание е лошо, дори и с най-добра оптимизация, няма да ви позволи да постигнете положителен резултат.

 

Теми за видеоклипове за различни сайтове

Когато подготвяте материал за видео, възниква важен въпрос: какво да снимате? Всъщност изборът на тема за вашето видео е доста прост: покажете какво можете да предложите на вашия сайт . В този случай посетителите винаги ще проявят интерес да наблюдават за какво всъщност са дошли. За онлайн магазините най -уместни са видеоклипове за продадени продукти : рецензии, рейтинги, сравнения и т.н. Кратко видео как изглежда разопакован продукт, вече съдържа полезна информация. Демонстрацията на продукти по време на работа или подробно тестване може да увеличи трафика на уебсайтове чрез репости.

Ако вашият сайт се отнася до услуги, препоръчваме във видеоклиповете да разкажете подробно за процеса на тяхното предоставяне . Например образователен сайт може да ви покаже как се провеждат часовете. Малките майсторски класове и уебинари ще ви позволят да покажете „услугата като лице“, а потребителите да направят избор.

На страниците на информационния ресурс посетителите ще се радват да видят подробни инструкции по дадена тема. Видеоклиповете за информационни сайтове са истинска находка: както казахме по-горе, гледането е по-лесно и по-бързо, отколкото четенето.

 

Заключение

Вече знаете как видео на уебсайт влияе на SEO. Ние препоръчваме да използвате активно този удобен за потребителя формат за представяне на информация. Търсачките дават предпочитание на интересни, посещавани сайтове, които са свързани от различни източници. Видеоклиповете ще ви позволят да го получите и да се движите нагоре по SERP.

 

Занимавам се със SEO от над 10 години. Имам множество сертификати от Google, Semrush, Netpeak, Yoast и други. Учил съм дистанционно в Русия и Украйна при най-добрите мастъри в дигиталния маркетинг (основно SEO и SMM). Следя всички новости в бранша и работя с най-новите и широко разпространени софтуери.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Как видеото в сайта влияе на SEO Съдържание Какъв ефект има видеото върху промоцията на уебсайтове за SEO?Google обича разнообразно съдържание Видеото носи допълнителен трафик на сайта Видеото задържа потребителите на сайта по-дълго Хората са по-склонни да споделят видеоклипове, отколкото само текстово съдържание Видеото повишава ефективността на SEOSEO правила: как най-добре да публикувате видеоклипове на вашия уебсайт Оптимизацията – това е всичко…

5 1 5 2 Това може да ви хареса