Русия отложи изстрелването на спътници Ресурс-П заради липса на компоненти

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

31 август 2020 г. 19:00 ч. Кризата в руската космонавтика вече обхваща и спътниковия отрасъл. Съгласно информация от РИА Новости, които се позовават на директора на РКЦ „Прогрес“ Дмитрий Баранов, изстрелването на четвъртия и петия спътник за дистанционно сондиране на Земята от серията „Ресурс-П“ се отлага за неопределено време. Причината – липса на компоненти.

В периода между 2013 и 2016 г. бяха изстреляни три „Ресурс-П“, от които два все още работят. Полетът на четвъртия и петия спътник бяха планирани за 2018 или 2019 година, но графикът постоянно търпеше забавяния и сега стартът се очертава да е факт не по-рано от 2021-2022 г.

Още през февруари 2020 г. Лев Шилов, представител на РКЦ „Прогрес“, бе казал, че ако доставката на радиостанцията за високоскоростна връзка бъде осъществена до лятото, тогава стартът би бил възможен през първата четвъртина на 2021-ва.

Очевидно това не е станало, поради което е и сегашното отлагане за неопределен срок. 

В отсъствието на по-подробна информация е трудно да гадаем какво точно се случва със спътниковия отрасъл на Русия, но вероятно става въпрос за едно от двете неща:

1. Или става дума за чуждестранни компоненти, които не могат да бъдат внесени заради наложените от запада санкции

2. Или проблемът касае руски компоненти, които промишлеността на Русия не е в състояние да произведе в срок или съобразно нужното качество. 

На снимката: спътникът „Ресурс-П“ №3 по време на подготовката за изстрелване през март 2016 година. Photo credit : Roscosmos