Маркетинг на влиянието, това е бъдещето на рекламата

1
131
Добави коментар
hlape
hlape

Маркетинг на влиянието, това е бъдещето на рекламата

Инфлуенсър е сравнително нова, модерна дума, която произлиза от  глагола Influence – повлиявам, оказвам въздействие или в нашия случай представлява  хора,  които имат силно влияние в социалните мрежи, голям брой последователи, хора на които поведението и мнението им винаги е забелязвано, и взимано под внимание.

Маркетингът на влиянието е форма на маркетинга, в която фокусът се поставя именно върху тези влиятелни хора, а не върху целевия пазар, като цяло. Той идентифицира лицата, които имат влияние върху потенциалните купувачи, и ориентира маркетинговите дейности около тях.

Инфлуенсър маркетингът е гореща тенденция през последните години и нова философия в дигиталния маркетинг. Много компании са убедени, че това е един от най-добрите начини за повишаване нивото на доверие в марката и нейното разпознаване, което безспорно се доказва от статистиката – благодарение на препоръки от експерти, лидери и известни личности, бизнесът расте по-бързо и продажбите се увеличават. В тази статия предлагаме да поговорим по-подробно за това какво е маркетинг на влиянието и защо бизнесът се нуждае от него.

Какво е инфлуенсър маркетинг?

Инфлуенсър маркетингът е популяризирането на стоки и услуги чрез препоръките на влиятелни хора.

Инфлуенсър маркетингът обикновено означава реклама чрез блогъри в социалните медии, но всеки човек, на чието мнение се вярва и е готов да изслуша, може да бъде инфлуенсър. По-конкретно, Forbes предлага да се категоризират влиятелните лица в 6 типа:

звезди;
журналисти;
видни фигури в бранша;
анализатори;
посредници;
влиятелни лични марки.

По принцип дори редовен посетител на форума може да бъде лидер на мнения, ако е известен и уважаван заради своята компетентност и съвети. Тези потребители се наричат ​​инфлуенсъри. Не е задължително да са известни блогъри или експерти, но трябва да влияят на мненията на други хора със своите действия и коментари.

Основни принципи

Основният принцип на инфлуенсър маркетинга е родната и ненатрапчива реклама, поднесена като приятелска препоръка от известен човек. Този тип реклама съществува от много дълго време, но започва да се развива активно едва след като нивото на информационния шум в света достигне критични нива и хората просто престанат да обръщат внимание на билбордове, банери в интернет и реклами от телевизия.

Със сигурност знаете най-известния инфлуенсър в света – Дядо Коледа от рекламите на Coca-Cola, който започна да се появява в него от 1928 година. Разбира се, днес всичко се е променило, но основите остават същите – използвайте известен човек, на когото има доверие, за да покажете, че може да ви се вярва.

Ако кажем, че инфлуенсър маркетинг е актуална тенденция и все повече ще се развива, въобще няма да сгрешим.

Всеки ден сме заобиколени от огромно количество информация, включително и реклама. Толкова много реклами изкачат около нас, че просто ги игнорираме. Досадни са ни, и дори ни дразнят . При такива условия марките трябва постоянно да намират и да изпробват нови начини за популяризиране, един от които е маркетингът с влияние.

Инфлуенсър маркетингът не съобщава рекламни послания от самата марка, а от известни личности, които са влиятелни лица за вашата целева аудитория.

Когато инфлуенсърът говори за вашия продукт, той или тя разказва истории и повдига въпроси, които са специфични за тяхната аудитория от читатели. От устните на реален човек, който е изпробвал продукта, информацията звучи по-правдоподобно от директната реклама. В същото време обикновено има близък, почти приятелски контакт между инфлуенсъра и публиката, което прави рекламата съвет, който искате да следвате.

Този естествен подход към рекламата е това, което отличава маркетинга на влиянието от традиционните рекламни методи. Да се ​​похвалиш е лесно, но на практика вече не е ефективно.

Цели и задачи

Сътрудничеството с влиятелни хора често се разглежда като инструмент за изображение. Този канал обаче може ефективно да реши много бизнес проблеми. Те си сътрудничат с лидери на общественото мнение, когато е необходимо:

повишаване на осведомеността;
повишаване на доверието и лоялността на публиката;
увеличаване на продажбите;
демонстрирайте продукта в действие;
отговаряне на потребителски въпроси;
изготвяне на възражения и негативни асоциации с продукта

Естествено, всичко това е възможно само, ако работата с инфлуенсъри е правилно структурирана. За да бъде кампанията ефективна, трябва да решите следните задачи:

намерете правилните блогъри и ги проверете за измами;
създайте стратегия за промотиране;
разпределеле бюджет за работа с лидери на мнение;
постоянно наблюдавайте социалните тенденции.
По този начин инфлуенсър маркетинг е цялостно решение за всеки бизнес и ви позволява да се справяте с различни задачи. Трябва да говорите за нов продукт, да увеличите трафика и да достигнете, да замените „изгорелите“ източници на трафик – имате нужда от инфлуенсъри.

Същото е и ако сте собственик на бранд, но не ви вървят продажбите. Не е лишено от логика да потърсите съдействие от инфлуенсъри, които са доказано добри във Вашата област.

Финални думи

Инфлуенсърите са способни да показват продукт, да споделят за услуга, но по ненатрапчив начин, а напротив, чрез приятелски настроения и способи. Форматът може да бъде всякакъв тип: публикация, история, видео, предаване на живо.
Интеграция. Това е по-естествен рекламен формат, в който блогър споменава небрежно вашия продукт, докато разказва своята история.
Състезания. Не е лишено от логика да се наеме медийна личност, която да бъде ангажирана с провеждане на състезание, при което биват награждавани финалисти, и то чрез подаръци и награди от рекламодателя. Това е добър начин да насочите вниманието към всеки нов продукт на компанията.
Предварителен рекламен спот –  (предварително пускане). Обикновено този формат се използва във видео и е кратък, около 10-15 секунди, рекламно послание, преди самото видео.
Специален проект. Рекламодателят маркира и спонсорира съдържанието на блогъра. Например, блогър става шофьор на рекламирано такси за един ден и показва работата си отвътре.
Осветление за събития. Инфлуенсърите са поканени на различни търговски събития – откриване на нови магазини, изложби, конференции, срещи на феновете. Блогърите отразяват събитието и го рекламират едновременно.
Посланик. Компанията си сътрудничи непрекъснато с блогъри и, може да се каже, го прави лицето на своята марка в социалните медии.
Всеки формат има свои собствени приоритетни функции. Например прегледите и препоръките спомагат за увеличаване на продажбите, докато специалните проекти и посланици повишават осведомеността за марката и репутацията сред аудиторията.

Правилният избор на платформа трябва да се подчертае отделно. Например маркетингът с влияние върху Instagram работи добре за марки със силен визуален компонент – индустрията за красота, туризма, модата. Ако търсите геймъри, трябва да обърнете внимание на игралните канали Twitch или YouTube.

Ефективност

Повечето търговци се позовават на маркетинга на влиянието като на икономически ефективен канал. Трафикът, генериран чрез интегриране на марката в съдържанието на инфлуенсъра, е по-добър от другите рекламни кампании.

За да се оцени ефективността на сътрудничеството, те използват данни за ангажираността и обхвата на публикация в социалните мрежи, статистика на продажбите, промени в активността на страниците на марката, броя на кликванията, кликванията, регистрации и т.н.

Инфлуенсър маркетингът е по-добър от традиционните рекламни методи, ако:

популяризира млада непозната марка;
трябва да се наложат  сложни продукти;
когато се повдигат се интимни въпроси.

Полезни съвети

Как да използвате маркетинга на инфлуенсъри
Маркетингът с влияние все още е нов механизъм за реклама и при прилагането му все още трябва да разчитате на интуицията. Може би съветите по-долу могат да ви помогнат да избегнете често срещани грешки:

Броят на абонатите не е основното. Една от последните тенденции в маркетинга на инфлуенсъри е работата с микроинфлуенсъри. Това са предимно малки блогъри (до 10 000 абонати), които имат малка, но много ангажирана аудитория.

Много инфлуенсъри са виновни за измама. Не забравяйте внимателно да анализирате акаунта, преди да си сътрудничите.
Увеличете обхвата си. Необходимо е не само да споделите дадена реклама, но и тя да бъде запомнена, посланието да бъде запомнено. Намерете блогъри със сходно на Вашето съдържание и си сътрудничете, дори си партнирайте, експериментирайте, проявете креативност.

Заключение

Маркетингът на влиянието е  бъдещето на рекламата. В това са убедени много специалисти, както и ние, екипът на Viseo. С правилния подход той е в състояние да продава всякакви стоки и услуги. Няма място за стандартни рекламни схеми, но има възможност да експериментирате, да създавате напълно нови и уникални методи за промотиране, както на стока, така и на услгуа, без значение каква е тя.

Статии, които са свързани с Инфлуенсър маркетинг:

Средна оценка

5 based on 6 votes

Марка

VISEO

Продукт или услуга

Инфлуенсър маркетинг