УСПЕХ: Европейската ракета Вега се върна в експлоатация след безпроблемно изстрелване!

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : ESA

3 септември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 04:51 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя благополучно европейската лекотоварна ракета „Вега“. Това бе първият полет на ракетата след аварията на 11-ти юли 2019-та, когато беше загубен спътник на Обединените арабски емирства. 

Разследването показа, че причината за провала се дължи на структурно увреждане на твърдогоривния двигател на втората степен „Зефиро 23“ заради дефект на температурно покритие, който е позволил нахлуването на нагорещени газове в двигателя. Това е довело до разрушаването на ракетата и загуба на спътника. 

Но връщането на „Вега“ в експлоатация се оказа трудна задача. Първо – с настъпването на пандемията от новия коронавирус през март се наложи двумесечно затваряне на космодрума Куру. Второ – когато следващата мисия бе най-сетне насрочена за юни, метеорологичните условия се влошиха. Нещо повече – всеки път, когато беше насрочван нов стартов прозорец през следващите седмици на лятото, времето продължаваше да е неблагоприятно и „Вега“ влезе в продължителен цикъл на отлагания.

Днес, слава Богу, всичко беше наред и ракетата най-сетне се отправи в космоса. На борда на „Вега“ пътуваха 53 спътника за 21 клиента от 13 различни държави. 

Полетът беше много важен за европейската космонавтика, тъй като за пръв път дебютира диспенсърът SSMS (Small Spacecraft Mission Service). Той позволява на борда на ракетата да пътуват множество микросателити на споделена мисия и така всичките клиенти си поделят сумата, съответно цената за полет спада драстично.

Напомням на читателите, че СпейсЕкс предлага подобна евтина услуга посредством ракетите си „Фолкън 9“, така че се заформя интересна конкуренция в изстрелването на малки спътници. 

„Това изстрелване показа способността на Европейската космическа агенция да използва иновации, за да смъква цените, да бъде по-гъвкава, по-пъргава и да предприема стъпки към комерсиализация“, съобщи директорът на агенцията Жан Вьорнер.

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/