Пробив: Рокет Лаб превърна горната степен на ракета Електрон в действащ спътник!

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Земята, заснета от първия спътник „Фотон“. Photo credit : Rocket Lab USA 

4 септември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американската компания Рокет Лаб направи уникален пробив в космонавтиката след успешното изстрелване на ракета „Електрон“ на 30-ти август. Горната степен на ракетата, вместо да бъде изведена от орбита или потопена, бе превърната в действащ спътник „Фотон“. Това открива възможност за нови мисии в околоземна орбита, до Луната и Венера!

Информацията бе оповестена едва вчера. Първоначално Питър Бек, основателят на компанията, оповести само, че на борда на ракетата ще лети един американски спътник на име „Секвоя“. Иначе спътниците „Фотон“ бяха представени на специална пресконференция още миналата година. 

Това е нов начин, по който частна американска компания бори проблемите, свързани с еднократността на ракетите. Ако СпейсЕкс връща първи степени и обтекатели, идеята на Рокет Лаб да превръща отработените горни степени в работещи спътници е радикално нова! 

Отварят се и уникални възможности пред частната компания. Тя продължи да извозва спътници и полезен товар за други клиенти, но същевременно ще има своя собствена изследователска програма на базата на горните степени, сега вече превърнати в сателити.

Ако всичко мине по план, през 2021-ва година Рокет Лаб ще изстреля с ракета „Електрон“ специализирана CubeSat-мисия до Луната за нуждите на НАСА. Това вероятно ще е и първият лунен полет за „Фотон“. 

А през 2023-та година компанията ще изпрати към Венера апарата „Фотон“, който ще търси следи от живот във венерианските облаци.  

За повече информация: Рокет Лаб

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/