Хипокалциемия при онкоболни

1
174
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Ниски нива на калций при раково болни пациенти

Ако провеждате лечение поради някакво онкологично заболяване, то трябва да знаете, че може да възникне състония при което да имате ниски нива на калций в организма.

Някои видове лечения на раковите заболявания, също могат да причинят ниски нива на калций в кръвта. Това състояние се нарича хипокалциемия.

Защо хората с рак може да имат ниско съдържание на калций в кръвта?

Наличието на ниско съдържание на калций е рядкост при хора с рак. То може да бъде временен страничен ефект от приложението на някои лекарства като цисплатина и  доксорубицин.

Основната причина за ниските стойности на калций е премахването на паращитовидните жлези във врата. То може да се наложи при някои видове рак в областта на шията.

Може да се случи и ако паращитовидните жлези са увредени по време на операция на самата щитовидна жлеза, или по време на други видове операции на главата и шията.

След операция на главата и шията може да имате постоянно ниски нива на калций като те могат да се възвърнат към нормалното сис състояние след няколко месеца.

Какво представляват паращитовидните жлези?
Паращитовидните жлези помагат да се поддържа стабилно ниво на калций в кръвта. В организма си имаме 4 паращитовидни жлези. Те са малки и са разположени близо до щитовидната жлеза.
Хипопаратиреоидизъм

Паращитовидните жлези образуват паратиреоиден хормон (PTH). Обикновено, когато нивото на калция в кръвта спадне, паращитовидните жлези започват да произвеждат повече PTH.

Това увеличава количеството му в кръвта, като:

1.Костите отделят калций в кръвта;
2.Бъбреците могат да оставят повече калций в кръвта, когато се произвежда урина;
3.Червата абсорбират повече калций от храната;

Ако паращитовидните жлези са били отстранени или увредени, то тялото няма да произведе достатъчно PTH. Така нивата на калций могат да спаднат под нормалното.

Това състояние се нарича хипопаратиреоидизъм.

Симптоми при ниско съдържание на калций в кръвта

Много хора нямат никакви симптоми, когато нивата на калций в кръвта им са ниски.

Симптомите на ниско съдържание на калций могат да включват:

1.Болезнени мускулни спазми и крампи;
2.Потрепване на мускулите;
3.Изтръпване по краката и ръцете;
4.Изтръпване около устата.

Нелекуваното ниско съдържание на калций може да доведе до по-тежки симптоми като:

1.депресия;
2.суха кожа;
3.сърбеж;
4.припадъци, (много рядко).

Говорете с Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми.

Източник на информация:

1.https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/blood-calcium/low-calcium-levels?utm_source=affiliate_window&utm_medium=affiliate&utm_name=online_retail&utm_content=www.adgoal.net&awc=2584_1599231397_8c811e116b53c843c83cdf6602b19d4a