8 симптома на депресия, които всеки може да изпита

1
161
Добави коментар
vocala
vocala

Депресията е състояние, което може да бъде сбъркано с обикновена умора или да се крие зад работохолизъм и подправено щастие. Тъгата, липсата на инициативност и загубата на енергия (психическа и физическа) са само част от симптомите на скрита депресия. Представяме ви още няколко.

Философски мисли

Хората, които страдат от скрита депресия, обикновено се опитват да развиват философски мисли, използвайки абстрактни изречения. „Само на мен може да ми се случи такова нещо“ вместо „Не спя достатъчно“. „Няма смисъл от това“ вместо „Мисля, че трябва да опитам друг вариант“. Депресираните хора обичат да говорят за смисъла на живота и правят това непрестанно. И техните думи често са абстрактни и неясни. Психолозите казват, че колкото по-конкретни са мислите на даден човек, толкова по-големи са шансовете той да бъде щастлив.

Търсене на оправдания

Депресираните хора често използват оправдания, за да скрият своите желания и тъгата си. Например, те съставят трогателни истории за това защо не могат да отидат на рожден ден или да обядват заедно с колегите. Убедителните извинения служат за прикритие, за да не притесняват никого със своето емоционално състояние.

Липса на адекватна реакция

Понякога хората с депресия интерпретират действителността по абсолютно различен начин. Те могат да се съгласят с всички, да престанат да изразяват мнение, да спрат да обръщат внимание на обиди и да не изпитват болка, дори тя да е неизбежна: като например загуба на роднина.

Психосоматични заболявания

Депресираните хора често се оплакват от болка в областта на сърцето, напрежение в крайниците, затруднено дишане, главоболие и други симптоми. Изследванията показват, че тяхното здраве е наред. Различните болезнени усещания посочват нестабилно състояние. На свой ред те предизвикват тревожност и напрежение, които създават затворен кръг и карат човек да страда от психосоматична болка.

Натрапчиви мисли

В съзнанието на депресираните хора изникват различни въпроси. Те са сигурни, че търсят отговори, но подобни мисли не могат да решат техните проблеми. Точно обратното, създават илюзия, че опитват да го направят. Лесно може да разберете дали вашият приятел или роднина страда от натрапчиви мисли: човек е прекалено тъжен, разсеян, постоянно говори за един и същ проблем, но не се опитва да предприема действия.

Неприятен външен вид

Депресията може да засегне външния вид и хигиенните навици. Ако той спре да спазва правилата за лична хигиена или вече не поддържа дома чист, имате основания за притеснения. Това важи предимно за хора, които никога не са имали проблеми с чистотата.

Промяна в производителността

Това също е лош знак. Човек не може да се справи с ежедневните рутинни задачи, забравя информация, изпитва умора и смята всяко свое действие за безсмислено. И обратното. Понякога по-малко активните хора се превръщат в работохолици с напрегнат график, които се опитват да надградят своите постижения. Те искат да избягат от чувствата и да придадат смисъл на живота си чрез работа и свръхактивност.

Привидно щастие

Хората често се опитват да прикрият депресията с положително настроение. И наистина изглеждат като най-щастливите и най-безгрижните на света. Те избягват сериозните теми и гледат на тях с насмешка. Може да ги разберете и да им помогнете само по време на дълъг и доверен разговор.