Блогът на Апостол Апостолов :: ФИЛОСОФИЯ И ИДЕОЛОГИЯ

1
177
Добави коментар
tocco
tocco

                                                                      АХИМСА

Принципът на ненасилие, стремежът да не причиняваш зло на живи същества с дела, думи и помисли се нарича ахимса. Това, според източната философия, е най- голямата човешка добродетел.

 

Днес основните идеи на този вид философия може да изглеждат неприемливи за някои, но Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела доказаха на практика, че чрез ахимса можеш да постигнеш непостижимото.

 

Любовта и състраданието към хората е един от основните принципи на тази духовна практика. В Бхагавад Гита, един от най-почитаните религиозни текстове на индусите, се казва, че никой не бива да бъде зъл, човек трябва да е приятелски настроен и да помага на хората в беда.

 

Не бива също така да се гордеем с постиженията си, с позицията си в обществото, със собствеността, семейството, жената и децата. Трябва да сме хладнокръвни и в радост, и в скръб, търпеливи и доволни от това, което имаме.

 

В Светото писание пък е казано: „По делата им ще ги познаеш!“

 

През последните години Бойко Борисов бе плют, обиждан, заплашван, клеветен, злепоставян, набеждаван… Обвиняваха го във всички земни грехове.

 

Това малко или повече се случва на всички преуспели хора у нас- те си навличат гнева, злобата, завистта и омразата на посредствените хорица, на дребните душици.

 

Борисов обаче не отвърна на злото със зло. И в най- критичните моменти подчинените му институции не прибегнаха до насилие. Това го нарежда до споменатите по- горе велики политици на новата история.

 

Ето какво е казал по този повод великият Махатма Ганди:

 

„Око за око завършва единствено с това, че целият свят става сляп.“

 

„Властта бива два  вида.  Едната е придобита чрез страх от наказание, а другата– посредством действия на любовта. Властта, основана на любов, е хиляда пъти по-ефективна и трайна от тази, произлизаща от страх от наказание.“

 

Земята ни е подгизнала от кръв. Чудовищни зверства бяха извършени в България. Крайно време е да турим край на това безумие!

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.