Веган или вегетарианец? Какви са разликите?

1
184
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Вегетарианското хранене датира още от времената преди Христа. Съществуват различни разновидности, като те се практикуват поради ред подбуди – било то религиозни, здравословни, философски, етични норми и др.

Веганството доби голяма популярност през последните години, като същевременно е подложено и на по-голям натиск.

Ще ви запознаем с разликите, ползите и недостатъците на вегетарианското и веганското хранене, както и по какъв начин те се отразяват на здравето и околната среда.

Какво представлява вегетарианството?

Вегетарианец е човек, който не консумира месо, риба, птиче и дивечово месо и карантия.

Позволените вегетариански храни са:

Някои вегетарианци консумират млечни продукти и яйца, други си позволяват само млечните, а трети допускат само яйца.

Тези, които хапват и риба, се наричат пескетарианци.

Какво представлява веганството?

Веган режимът е най-строгата разновидност на вегетарианското хранене. Веганството се счита за философия на живот, лишена от всякакъв вид жестокост към животните и тяхната експлоатация.

Това включва добиването и употребата на месо, яйца, млечни и изобщо всякакъв тип животински продукти, като например:

желатин,мед,суроватка,казеин,някои форми на витамин D3 и др.

Според веганите използването на животински продукти оказва огромно влияние върху околната среда и начина на живот на цялото население на планетата.

При вегетарианците убиването на животни за храна също не е оправдано поради сходни етични причини, но разликата е, че те допускат употребата на мляко и яйца от животни, отглеждани при подходящи условия и най-вече в естествената им среда (напр. свободно пасящи животни).

При веганите дори използването на вълната от овцете е в разрез с нормите, тъй като те вярват, че животните не бива да бъдат използвани по никакъв начин за удобство на човека.

Различия между веганството и вегетарианството от здравословна гледна точка

Диетата на веганите и вегетарианците е бедна на наситени мазнини и холестерол и богата на витамини, фибри и минерали.

Недобре планираната диета, лишена от животински продукти, може да доведе до липса в организма на някои ключови вещества като:

желязо,калций,цинк,витамини B12 и D,омега-3 и -6 мастни киселини.

Тези витамини и минерали могат да бъдат компенсирани от редица храни като киноа, соя, варива, семена, ядки, здравословни добавки и супер храни, които вече са достатъчно достъпни, за да се направи информиран избор за веган или вегетариански режим.

Вижте нашите супер храни, които са подходящи за различни режими и диети – не само за вегани, вегетарианци, диабетици, спортисти, но и за хора, стремящи се към максимално добре функциониращ организъм.

Веганството или вегетарианството е по-здравословно?

Според проучванията и двата вида хранене са подходящи за всяка възраст, ако се вземат предвид индивидуалното здравословно състояние, особеностите на организма и се планира подходяща, разнообразна и питателна диета.

Важно е да се отчете, обаче, че недостатъчният прием на омега-3 и омега-6 мастни киселини, на витамините B12 и D и калций могат да доведат до редица умствени и психични състояния, остеопороза и др.

От друга страна, някои проучвания доказват, че веганите са изложени на много по-малък риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак, отколкото вегетарианците.

Веганите имат по-нисък BMI индекс от вегетарианците, но с напредване на възрастта качват по-лесно килограми.

В заключение, възможно е веган режимът да има повече ползи от вегетарианството, но е и по-рискован от гледна точка дефицита на ключови нутриенти при неправилно съставено меню.

Веганството е много повече от начин на хранене

Както вече споменахме, веганството е не само режим, но и философия. То цели спазване правата на животните. По тази причина много вегани не си купуват дори дрехи от коприна, вълна и естествена кожа. Още повече, те не ползват козметика и продукти, които са изпробвани върху животни.

Някои вегани не посещават дори циркове, родеота, конни надбягвания, уроци по езда и всякакъв вид атракции, използващи животните за забавление на човека.

Четете още: Каква е разликата между обикновените зеленчуци и био зеленчуците?