Немска фирма започна производство на ракети

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация на ракетата „Спектрум“. Image credit : Isar Aerospace

11 септември 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. След толкова години, най-накрая имаме положително развитие в областта на ракетостроенето в Европа! Немското прохождащо предприятие Изар аероспейс откри своя производствен цех, където ще бъдат създавани ракетите „Спектрум“. Очакванията са първото изстрелване да е факт догодина.

Откриването бе осъществено лично от Маркус Зьодер, премиера на южната германска провинция Бавария. Именно там се намират съоръженията на Изар Аероспейс.

Очакванията са ракетите „Спектрум“ да са с дължина 27 метра и с товароподемност от 1 200 килограма до околоземна орбита. Понастоящем в компанията работят около 100 души.

Финансирането на Изар Аероспейс се осъществява с частни средства, като за последен път през декември миналата година бяха събрани 15 милиона евро. Следващото набиране на средства е планирано по-късно през настоящата година.

Производството на ракети в Германия започва на фона на сериозно лобиране от немската индустрия за създаването на космодрум на територията на страната. Министерството на икономиката вече планира космодрумът да е в Северно море, да е ръководен от частници и да е финансиран с помощта на държавата.

Проектопредложението разчита на общо три немски ракетостроителни компании да започнат да предлагат услугите си в периода около 2021-2022 година. Една от тези фирми е Изар Аероспейс. 

Източник: Дойчланд

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/