Бял дроб – пречистване с билки и кои са подходящи за целта

1
100
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Днес обръщаме внимание на детоксикацията на нашия бял дроб – пречистване с билки е един от начините да вземем превантивни мерки за здравето на дихателната ни система. Белият дроб е начинът на цялото тяло да си набавя така нужния за функционирането му кислород. На ежедневна база обаче рядко се замисляме, че той е подложен на непрекъснати атаки. Те идват от замърсения въздух, тютюнопушенето, микрочастиците пластмаса и фините прахови частици във въздуха, както и от бактериите навсякъде около нас.

На фона на всичко това всъщност не съществуват много начини за предпазване и профилактика на дихателните ни пътища, част от които са белите дробове. За щастие има няколко природни метода, които могат да ни лекуват отвътре, за да вдишваме все така свободно въздуха отвън. Те са дар от природата и днес ще ви запознаем с три от най-ефективните от тях.

 

Бял дроб – пречистване с мащерка

 

 

Трудно е да й устоим – независимо дали я усещаме като аромат във въздуха или е пред нас под формата на нежен чай. Мащерката крие много тайни, с които природата я е дарила. Една от тях е именно ползата й за белите ни дробове.

Сама по себе си мащерката е една от най-популярните билки по нашите ширини. Тя вирее при умерен климат в планинските части. Има и много изследвани през десетилетията нейни свойства. Лековитите й способности датират от преди столетия, а с годините се е наложила и като подправка. Като цяло обаче, най-известна е като чай и съставка на лекарствени продукти.

Ключов фактор за използването на мащерката се явява нейното силно антиоксидантно действие. Сред веществата, които се отличават в състава й, са видове флавоноиди, терпинен, тимол и бета каротин. Те пречистват ефективно отвътре-навън тялото. По-точно, те влияят на клетъчно ниво на така опасните, невидими с просто око, свободни радикали. Тимолът, от друга страна, добавя към силното действие и своето антимикробно и антигъбично действие. Именно той действа изключително ефективно, когато става въпрос за вирусни и инфекциозни заболявания на дихателната система. Мащерката служи за детокс на нашия бял дроб – пречистване с билката е превенция, която е препоръчително да предприемем, особено предвид предстоящите по-хладни месеци.

Силата на мащерката далеч не е само в аромата й, когато става дума и за хронични заболявания. Тя е известна и като ефективно средство за борба с астмата, бронхита, бронхопневмонията и ангината. Микроелементите в нея се противопоставят на секретите и помагат за изчистването им, борят се също с гъбичните инфекции, които могат да ги съпътстват.

Заради прочистващите си способности мащерката се среща много често в сиропите и капките против кашлица. Като бонус – тя действа положително и на устната кухина и я прочиства от възпаления.

 

Евкалипт

Макар и най-известен като етерично масло с леко остър, приятен аромат, евкалиптът има много силни способности за прочистване на дихателните пътища. Нещо повече – смята се, че той е добър начин да се предпазим от болести, които засягат дихателната система.

Произходът на растението е Австралия, затова и най-често го асоциираме с коалите и това, че е една от храните им. Това обаче не пречи да бъде едно от най-известните средства за борба с възпаленията на дихателните пътища. През вековете се е прочул като такова благодарение на своите противовъзпалителни действия. Причините за това са няколко.

От една страна, евкалиптът стимулира имунната ни система. По-точно: частите от нея, които отговарят за защитата на горните дихателни пътища – мястото, от което най-често тръгват инфекциите. Освен това стимулира кръвообращението в областите, които са най-отговорни за дишането, и така помага на организма да се възстанови след нападения на бактерии, вируси и гъбички.

Много важно свойство на евкалипта – благодарение на цялостното си действие той дава възможност по-голямо количество въздух да постъпва в белите ни дробове. Веднъж функциониращи правилно, те предават повече кислород към мозъка и останалите части на тялото, имунната система работи по-добре и оттам – по-бързо се възстановяваме след инфекции.

Макар че най-често се използва при инфекции на горните дихателни пътища, евкалиптът се използва успешно и при здравословни проблеми с белите дробове. Пример за това е ефективността му при бронхити, остри респираторни заболявания, ХОББ и други. Тя се дължи на цялостното му откашлячно действие, което помага на белите дробове да се прочистят от последиците от заболяванията или от натрупани вредни вещества.

Извън лечебните си действия, евкалиптът улеснява дишането при запушени горни дихателни пътища като отпуска мускулатурата на въздухопроводните пътища на тялото.

 

Бял дроб – пречистване с мента

 

 

Малко е да кажем, че тази билка е чудо на природата. Тя се използва в изключително много направления на козметиката и фармацевтичната индустрия заради богатото си съдържание на полезни вещества. А едно от най-хубавите неща е, че по нашите ширини тя се намира доста лесно. За разлика от евкалипта и подобно на мащерката, ментата обича умерения климат и расте бързо и безпроблемно. Отличава се с характерния си аромат, който изпуска дори само при леко потриване на листенцата на растението. Именно те се използват широко за лечение и козметични процедури, а дори и като добавка към рецепти за ястия и като подправка за свеж аромат при заливки, сосове, супи, напитки и десерти.

Във връзка с нашия бял дроб – пречистване с мента със сигурност би имало ефект.

На първо място ментата силно въздейства на прякото обоняние и отпуска лигавицата, като така много ефективно помага при запушвания на носа и синусите. Веднъж стигнала до белите ни дробове, тя започва да лекува и по-точно казано: да прави детокс на дихателните органи.

Ментата е и антиоксидант, което значи, че ефективно ни помага да се пречистим от вредните вещества и въздействия. Тя отпуска тъканите и мускулите. Пред ментата и ефективността й отстъпват дори алергичните реакции, а освен тях и астмата, бронхита и вирусните инфекции, които поразяват дихателните пътища.

За ефективност на белия дроб се препоръчва да се използва под формата на инхалации или лекарствени продукти на билкова основа с високо съдържание на ментол.

Повече за това какво могат да ни причинят замърсяванията на въздуха,прочетете в статията по темата в блога ни.