Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин: Венера е руска планета

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

15 септември 2020 г. 19:00 ч. След като съвместен научен екип от САЩ и Великобритания оповести за откритието на веществото фосфин във венерианската атмосфера, което евентуално може да е показател за наличието на живот, шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин оповести Венера за руска планета. 

„Нашата държава е първата и единствената, кацнала успешно на Венера“, каза той. „Руските космически апарати събраха информация за планетата – ад е там долу“.

Рогозин обаче греши – руснаците не са единствените, кацали на Венера. САЩ също имат успешно кацане в рамките на проекта Пайъниър Винъс – вижте статията на КОСМОС БГ.

Роскосмос също така оповести планове, освен съвместната руско-американска мисия „Венера-Д“, да изпрати до Венера още един апарат, основно руски и „без широко международно сътрудничество“.

На страницата на космическата агенция днес бе публикувана и статия, озаглавена „Доказателството за наличието на живот на Венера може да се получи само чрез контактно изследване на планетата“. Публикацията напомня, че на снимките на съветските мисии се виждат обекти, които менят своето местоположение и имат потенциал да са живи. „Доколко догадките на учените са верни, предстои все още да узнаем“, се съобщава в публикацията. 

Разбира се, оспорването на американо-британското откритие за фосфина, и напомнянето на старите твърдения за „гущери“ и „скорпиони“ на Венера (които са много по-спорни, както съм оповестявал на КОСМОС БГ) е типично държане в стил „гроздето е кисело“. Да, най-големият принос на космическата междупланетна програма на СССР е именно кацането на Венера, но това се е случило за последен път преди 35 години. Наивно е да се счита, че никой друг няма да прави открития. 

Източник: The Moscow Times 

На илюстрацията: главната атмосферна сонда на „Пайъниър Винъс 2“ разгръща парашута си. Това е единственото американско кацане на Венера. Credit : NASA