Карл Лагерфелд и неговите музи

1
167
Добави коментар
svetla58
svetla58

Пионерка беше французойката Инес де ла Фрессанг. Когато Лагерфелд представя Инес като негова муза през 1983 г., тя, подобно на Пепеляшка, моментално се превръща не просто в модел, а в посланик на Chanel и олицетворение на френския шик. Карл видя в нея младата Коко Шанел. Съюзът им продължи до 1989 г. и поради факта, че Инес се съгласи да позира по бюст, а дизайнерът сравнява този акт с жестовете на скучната и жалка буржоазия и казва: “Това е твърде вулгарно! ” В резултат на това Инес и Карл не общуваха в продължение на 20 години, докато моделът не се появи отново – на финала на ревюто на Chanel пролет-лято 2011.

Карл Лагерфелд и Карин Ройтфелд, 2007

Оттогава Карл продължава да търси вдъхновение в своите съвременници и много често го намира сред звездите на модния подиум. Кристен Макменами, Линда Евангелиста, Клаудия Шифър и Стела Тенант. Една от постоянните му любимки, Кристен Макменами, дизайнерът дори доведе до олтара през 1997 г. по време на сватбата ѝ с известния фотограф Майлс Олдридж. Сред музите му, разбира се, бяха и звездите на Холивуд. Става дума за Даян Крюгер, Джулиан Мур, Тилда Суинтън и Кристен Стюарт.

Карл има усет към младите таланти; много преди другите, той забелязва онези, които по-късно стават лицето на цяло десетилетие. Сред музите му били Лили Алън, Майли Сайръс, Уилоу Смит и дори 10-годишният  Хъдсън Крьониг, който участваше в повече от едно шоу на Chanel.

Карл Лагерфелд и Лили-Роуз Деп, 2017