Всичко, което трябва да знаете за ревютата през септември Пролет/Лято 2021

1
202
Добави коментар
svetla58
svetla58

Когато през юни стана известно, че Септемврийските седмици на модата в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж ще се изпълняват по график, всички имаха един и същ въпрос: не е ли твърде рано да се върнем към нормалния живот? И докато някои от най-големите играчи в бранша, като Saint Laurent и Gucci, решиха да не участват и да проведат ревютата си извън графика, много световни марки са готови да се върнат към обичайния си ритъм. И така, круизното шоу Dior 2021 вече се състоя в италианския град Лече, Valentino пък организира модното си шоу есен-зима 2020 в известното римско филмово студио Cinecitta, а Jacquemus представи своята колекция пролет-лято 2021 по средата на пшенично поле на час път с кола от Париж. Малко след тези ревюта Копенхаген беше домакин на Седмицата на модата, което беше първото подобно събитие след карантината.

Въпреки предупрежденията за възможна втора вълна на коронавирус , модната индустрия с нетърпение очаква новия сезон. Но как четирите столици ще се справят със задачата в толкова труден момент? Ето какво вече знаем за ревютата през септември за колекции пролет / лято 2021 г. в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж.

На фона на разочароващата статистика, според която САЩ остават на първо място по брой потвърдени случаи на коронавирус в света, само няколко дизайнери решават да покажат своите колекции във формат „на живо“. Eckhaus Latta, Anna Sui, Carolina Herrera и Marchesa също ще участват в Седмицата на модата, но все още не е известно как точно ще проведат своите презентации.

Нюйоркските тежка категория Марк Джейкъбс, Майкъл Корс и Ралф Лорън единодушно решиха да пропуснат сезона, а Габриела Хърст ще покаже колекцията си за първи път като част от Седмицата на модата в Париж. Съветът на CFDA на Америка обяви стартирането на цифрова платформа Runway360 в подкрепа на NYFW. За разлика от виртуалните платформи, придружаващи юнската седмица на модата на мъжете, които предоставиха повече редакционно съдържание, Runway360 ще се съсредоточи върху бизнеса: тя ще бъде домакин на онлайн шоуруми и раздел, посветен на онлайн продажбите.

Предварителният списък на участниците в Лондонската седмица на модата включва както дамски, така и мъжки марки и е разделен на три раздела: „Цифров“, „Физически“ и „Цифров и физически“ (известен още като „Фиджитал“).

Марки, които ще представят своите колекции в традиционен формат, включват Simone Rocha, Roksanda, Sharon Wauchob и Amanda Wakeley. Burberry, Erdem и Victoria Beckam попаднаха в категорията Фиджитал, но подробностите все още не са известни. Стартирала през юни, онлайн платформата на Лондонската седмица на модата ще продължи да функционира и да предоставя уникално мултимедийно съдържание.

Милано е първата от четирите модни столици, която предварително предоставя пълен график на ревютата.  Седмицата на модата ще включва женски и мъжки марки и общо ще се състои от 24 цифрови и 28 предавания на живо. Водещи марки като Fendi, Versace и Giorgio Armani потвърдиха, че ще бъдат домакини на техните шоута в традиционен формат. Същото важи и за Prada – Раф Саймънс ще дебютира като втори творчески директор на къщата .

Missoni, GCDS, Dsquared2 и някои други марки са предпочели онлайн представянето на своите колекции. Botega Venetta, Gucci и Moschino отказаха изобщо да участват.

Въпреки че графикът за седмицата на модата в Париж все още е неизвестен, фактът, че тя изобщо ще се проведе, е добра новина. Париж беше първият, който обяви връщане към “физическия” формат на ревютата, а в началото на юни Федерацията на висшата мода публикува изявление, че местната Седмица на модата ще се проведе при спазване на всички правила за безопасност, препоръчани от френското правителство. Очакваме с нетърпение да видим какви шоута са подготвили.