Библията на дявола

87
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

– November 1, 2009Публикувано в: История

49 Flares

49 Flares

×

Кодекс Гигас или в превод “Голяма Книга” от векове се смята за библията на дявола, не само защото на една от нейните страници има рисунка на дявола, а и заради прекалено странната история около нея, а и защото се смята, че тази книга носи нещастие на притежателя си.

Снимка: Wikipedia

Кодексът е окончателно завършен през 1229г. в един бенедиктиански манастир в областта Бохемия. Според легендата тази книга е била написана за една вечер от един монах, който бил сторил голям грях и това бил начинът му да го изкупи. След като поел задачата, той осъзнал, че всъщност няма да успее за една вечер да направи целия този труд затова се обърнал към единствения към, който можел да се обърне за помощ в този момент,а именно дявола. Книгата тежи цели 75 кг и за направата на всичките и страници са използвани кожи от 160 животни. В книгата могат да бъдат намерени всякакви текстове, от ранни записи на библията, до рецепти за най – различни отвари. Също така в нея има записани и най – различни средновековни магии.

В края на 13 годишната война кодексът е пленен от шведите и е станал собственост на шведския кралски двор през 1648г. Върнат е в Чехия отново през 2007г. Сега искам да обърнете внимание на по – горната снимка, както и на долната.

Точно така, най – вероятно сте забелязали азбуките изброени от лявата част, както и най – отдолу на лявата такава част. Тези две снимки са от втората страница на книгата и може би едно доста интересно нещо за нас самите, е че най – отдолу са азбуките съответно на кирилицата и на глаголицата. Какво правят в този кодекс и защо са там не успях да разбера, но смятам, че щом ги има значи най – вероятно някъде вътре из всички страници има и текстове написани на глаголица и на кирилица.

Neshtoto.com