Ето по тези неща можете веднага да хванете дали ви работи правилно щитовидната жлеза

1
151
Добави коментар
clashbade
clashbade

19 признака , че щитовидната жлеза не работи правилно.

Къде се намира щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, точно под адамовата ябълка (ларингса). Тя е под формата на пеперуда и се състои от две части, разположени от двете страни на трахеята.

Обикновено, тя не е видима навън, но може да се усети ако си притиснеш гърлото с пръсти.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

За какво служи щитовидната жлеза?

Тя произвежда хормони, които са извънредно важни за тялото. Те регулират метаболизма, както и функцията на сърцето , храносмилателната функция, мускулите, развитието на мозъка и поддържането на костите. Нейното правилно функциониране зависи от наличието на йод в храните с които се храним.

Каква е връзката на щитовидната жлеза с теглото?

От доста дълго време се твърди, че има тясна връзка между заболяванията на щитовидната жлеза, телесното тегло и обмяната на веществата. Хормоните на жлезата регулират метаболизма на животните и хората. Скоростта на метаболизма се определя чрез измерване на количеството кислород, използван от тялото в течение на определен период от време. Пациенти, при които щитовидната жлеза не работи, имат ниски стойности, както и тези с повишена функция имат по-високи. В днешно време обаче, проучването на тези хормони установяват много по-лесно и точно дали жлезата работи нормално или има някакви отклонения.

Признаци, че не работи правилно:

1. Постоянна умора – Чувство на умора и липса на енергия са симптоми, свързани с доста състояния, но те са силно свързани и с хипотиреоидизъм, разстройството, което е резултат от твърде малко хормони на щитовидната жлеза. Ако сте уморени сутрин или през целия ден след дълъг сън , това е знак, че функцията и може да е понижена.

2. Липса на настроение – Необичайната депресия или подтиснатост по същия начин може да бъде симптом на хипотиреоидизъм. Защо? Смята се, че производството на твърде малко хормони на жлезата може да окаже влияние върху нивата на серотонин в мозъка (хормона на доброто настроение). С намаляване на функцията и жлеза се задвижват други показатели на тялото надолу което води до спад и в настроението.

3. Чувствате се нервни и тревожни – Тревожността е симптом свързан с хипертиреоидизъм, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони. Ако имате чувството, че просто не може да се отпуснете, тя може да е с хиперфункция.

4. Промяна в апетита и вкусовите рецептори – Повишеният апетит може да е признак на хипертиреоидизъм, когато жлезата произвежда твърде много хормони е възможно да се чувствате гладни през цялото време. Това обаче не означава, че теглото се повишава, защото заболяването обикновено компенсира калориите в следствие на повишеният апетит, така че крайният резултат не е увеличаване на теглото. От друга страна слабо активната жлеза, може да доведе до объркване на вкусове и аромати.

5. Разсеяност – Разбира се, това може да бъде причинено от липса на сън или стареене, но може да се дължи и на заболяване на щитовидната жлеза. Твърде много хормони (хипертиреоидизъм) могат да водят до трудности в концентрацията , а твърде малко (хипотиреоидизъм) до забравяне и обща мозъчна мъгла.

6. Липса на сексуално желание – Малкото или никакво желание за секс може да е страничен ефект от разстройство на щитовидната жлеза. Твърде малкото хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до по-ниско либидо.

7. Сърцебиене – Понякога усещате, че сърцето ви бие прекалено бързо? Това усещане може да бъде признак на хипертиреоидизъм.

8. Суха кожа – Кожа, която е суха и сърбяща може да бъде симптом на хипотиреоидизъм. Промяната в структурата на кожата и външния вид вероятно се дължи на по-бавния метаболизъм (причинена от твърде малко производство на хормони), което намалява изпотяването. Кожа без достатъчно влага става суха и лющеща се. Ноктите ти също могат да станат чупливи.

9. Проблеми с изхождането – Хората с хипотироидизъм понякога се оплакват от запек. Прекъсването в производството на хормони е причината за забавяне на храносмилателните процеси. От друга страна, при хиперфункция на щитовидната жлеза може да се наблюдава диария или по-чести движения на червата.

10. Промяна в месечния цикъл – Дългият менструален цикъл може да е знак за хипотиреоидизъм, когато хормоните на жлезата са в недостиг. Периодът между циклите също може да бъде по-кратък. С хипертиреоидизъм, високи нива на щитовидните хормони създават нарушения в менструалния цикъл по различен начин. Периодите са по-кратки, по-далеч един от друг и много леки.

11. Болки в крайниците и мускулите – Ако имате необичайни или изневиделица появили се изтръпвания или скованост в ръцете или краката, това може да бъде знак за хипотиреоидизъм. С течение на времето, производството на твърде малко хормони на щитовидната жлеза уврежда нервите, които изпращат сигнали от мозъка и гръбначния мозък през тялото ви.

12. Високо кръвно налягане – Според някои лекари, хората с хипотиреоидизъм са два до три пъти по застрашени от развиване на хипертония. Една от теориите е, че малки количества от хормона на жлезата може да забави сърдечния ритъм, което влияе на силата на изпомпване на кръв от кръвоносните съдове.

13. Непрекъснато ви е студено или топло – Усещането за студ или втрисане е свързано с хипотиреоидизъм. От друга страна, при хиперфункция енергия се произвежда прекалено силно. Ето защо хората с хипертиреоидизъм понякога се се чувстват твърде топли или се потят обилно.

14. Усещане за бучка в гърлото – бучка в гърлото може да бъде признак на разстройство на щитовидната жлеза. Един от начините да се провери, е да погледнете врата си, за да видите наистина ли можете да откриете признаци на подуване на жлезата.

15. Разстройство на съня – Ако ви се спи непрекъснато това може да е признак на хипотиреоидизъм, а ако не можете да спите на хипертиреоидизъм.

16. Рязко напълняване – рязкото повишаване на теглото е един от сигурните симптоми за проблем със щитовидната жлеза.

17. Косопад или изтъняване на косата – Сухата , чуплива коса или косопада са знак за хипотиреоидизъм. Твърде малкото хормони нарушават цикъла на растежа на косата и поставят твърде много фоликули в режим на „възстановяване“, което води до загуба на коса, понякога по цялото тяло, включително най-външната част на веждите.

18. Проблем със забременяването – Ако сте се опитвали да забременеете дълго време, без успех, това може да се дължи на недостатъчно или прекалено активна щитовидна жлеза.

19. Висок холестерол – може да бъде признак на хипотиреоидизъм.

източник: ofertomat.bg

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари