Таньо Марковски: по време на криза имотите са сигурно убежище за спестяванията

1
140
Добави коментар
basmaster
basmaster

Светът постепенно започва да излиза от сковаващия го страх свързан с пандемията от КОВИД. Но нещо по-страшно от пандемията е на път да удари всички ни в близката година, а именно финансова криза, с трудни за предвиждане мащаби и поведение. Имотите винаги са били един от активите, с които българите се гордеят и към които се стремят, затова разговаряме с Таньо Марковски, експерт в областта на недвижимите имоти с 12-годишен опит в сферата.

Trio: През последната седмица станахме свидетели на исторически срив от 10% на индекса Дау Джоунс. Борсите по света показват поведение на несигурност и  волатилност. Как се държат имотите през тези толкова несигурни времена?

Таньо Марковски: В самото начало на пандемията, имаше отдръпване на част от купувачите, което беше логично на фона на изненадващите събития случващи се както у нас, така и по целия свят. С времето хората осъзнаха, че животът продължава, и макар че той все още не върви по обичайния начин,  пазарът на имоти започва да бележи динамиката, на която се радва от последните няколко години.

trio: На какво може да се дължи това?

Таньо Марковски: Всеки експерт в областта на имотите знае, че недвижимите имоти са нещо, към което хората със спестявания прибягват винаги по време на криза. Причините са няколко. Депозитите са с почти нулева доходност и рискови, другите финансови инструменти като фондове, акции, облигации,  стават много несигурни по време на финансова нестабилност, а и често са неразбрани от хората. Имотите, от друга страна, са нещо, което хората разбират  лесно. Те могат да ги видят, пипнат, притежават и знаят за тях най-важното –  тяхната цена с годините има свойството да нараства. Дори и пазара да претърпи  криза, след стабилизиране, при следващото покачване на цените, имотите вече са по-скъпи.

Таньо Марковски – Експерт в областта на недвижимите имоти с 12-годишен опит в сферата

Trio: Значи ли това, че по време на криза има засилено търсене и цените нарастват?

Таньо Марковски: Обикновено по време на криза обемът на сделките нараства, но цените не е задължително да се променят. Имаме различни сценарии, при които финансово стабилните изкупуват имоти на зелено или на финансово притиснати от кризата продавачи. Така, освен засиленото търсене от хората търсещи сигурно убежище за парите си, на пазара се появяват и значително повече оферти. В предстоящата криза нямаме имотен бум, за разлика от преди 13 години. Хората разполагат със сериозен спестен капитал благодарение на икономическия растеж в последните години и най-вероятната посока на инвестиране в следващите 2 години ще са имотите, докато финансовите пазари се успокоят, а пандемията стане просто лош спомен.

Trio: Можем ли да обобщим, че  вие сте оптимист за имотния пазар?

Таньо Марковски: И винаги съм бил оптимист. За да се занимаваш професионално  с имоти, трябва да имат реална представа и поглед за пазара и  да имаш оптимистична настройка, защото трябва да можеш да виждаш няколко години напред – как ще се развие даден район, как ще бъде реализиран даден проект, как ще се повишат цените в краткосрочен и дългосрочен план, как клиентът ще получи своя мечтан дом,  в който ще прекара старините си или ще направи инвестиция,  от която ще излезе със сериозна печалба. Ако не си оптимист, никога няма да видиш всички тези възможности и начина, по който светът, държавата ни или дори родния ни град се развива. Да, оптимист съм.