Модерна тоалетна ще излети към МКС с новия американски кораб Сигнус

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

Да, това е новата тоалетна за американския сегмент на МКС. Photo credit : NASA

24 септември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план и няма проблеми от метеорологично или техническо естество, на 29-ти септември от космодрума на о-в Уолопс, САЩ, ще излети американската космическа ракета „Антарес“ с най-новия космически кораб „Сигнус“. Това ще е 14-тата товарна мисия на компанията Нортроп Груман, а с помощта на кораба до МКС ще бъде доставена модерна космическа тоалетна – прототип на тази, необходима за бъдеща пилотирана мисия до Марс.

Съществуват множество технически трудности, които трябва да бъдат разрешени преди човек да се отправи към Червената планета, а сред тях се нарежда обработката на биологичните отпадъци и най-вече на фекалиите (да, астронавтите също са хора, каква изненада). По време на пилотираната програма „Аполо“ през 60-те и 70-те, когато за пръв път астронавти кацат на Луната, те просто зарязват торбичките с екскременти на лунната повърхност. В случая с Марс това няма да е възможно – условията на планетата са много по-меки в сравнение с лунните, а човешките фекалии изобилстват от микроорганизми. Никой не би искал тези микроорганизми да попаднат в марсианската почва, да се размножат и евентуално да попречат на търсенето на местен живот.

Проблем е и количеството на отпадъците. Съгласно съвременните изчисления, в хода на една пилотирана мисия до Марс ще се натрупат около 270 килограма фекалии. Важно е те да бъдат стабилизирани и изсушени до етап, в който ще станат биологично неактивни. Фекалиите също така съдържат около 75% вода, тъй че ще е разумно тя да бъде рециклирана и употребявана за нуждите на екипажа. Разглежда се и възможността твърдият компонент от фекалната маса също да бъде рециклиран.

Новата американска тоалетна, известна под абревиатурата UWMS (Universal Waste Management System), ще се захване с част, макар и не и с всички от предизвикателствата. Тя е компакта и начинът на обработка и съхраняване на отпадъците е много по-добре автоматизиран в сравнение с този на предходните тоалетни. Разработена е в рамките на проект за модерни технологии към американската космическа агенция НАСА, като за създаването са били впрегнати предприятия в Алабама, Калифорния, Вермонт, Ню Мексико, Тексас, Кънектикът.

Към настоящия момент са създадени две тоалетни – едната, която ще излети в края на този месец – тя ще бъде монтирана към американския сегмент на МКС и ще остане в експлоатация до края на съществуването на станцията. Другата ще бъде внедрена на космическия кораб „Орион“ за нуждите на първата пилотирана експедиция, която ще се отправи към Луната в хода на програмата „Артемис“. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/