Каква ще бъде изложбата за Габриел Шанел в обновения музей “Галиера”?

2
177
Добави коментар
svetla58
svetla58

За изложбата “Габриел Шанел: Моден манифест” бяха събрани над 350 дрехи и аксесоари, всички от които бяха разделени на десет раздела. Те ще демонстрират как се е формирал стилът на великата Шанел , как личността на дизайнера е повлияла на нейната марка, какви облекла и предмети от гардероба са били особено значими за историята на модата.

Символи на модната къща – от туидови костюми и кожени аксесоари до бижута (например диамантена брошка под формата на комета от колекцията от 1932 г.) – ще бъдат поставени в главната зала на музея, както и в нови галерии на долните етажи, които сега носят името на Габриел Шанел … Оригиналната бутилка Chanel № 5 от 1921 г. също ще бъде показана тук. „Никой досега не е виждал толкова много Шанел на едно място“, казва новият директор на музея Мирен Арзалуз по време на визуализация на първата си изложба.

„Много се знае за живота на Габриел Шанел, искахме да се съсредоточим върху нейната личност и работа“, продължава Мирен. – “От една страна, Шанел създаваше дрехи за себе си, от друга, тя стана олицетворение на марката, изгради образ около себе си, който другите жени искаха да имитират. Звучи илюзорно, но успяхме да предадем нейните идеали: независимост, амбиция, младост, свобода. Говорим за жена, която е създала определен стил и е останала вярна на него до края на живота си. Шанел никога не гони новостите.”

Рокля и яке, 1926; костюми от туид, 1961; костюм от туид 1927-1929

Наскоро последният експонат на изложбата беше доставен директно от архива на Къщата – емблематична малка черна рокля, датираща от около 1934 г., ушита от чифт пластове шифон и дантела, с драперии на корсажа… Сега роклята трябва да бъде „поставена“ на манекен и да бъде инсталирана в една от залите. Според Роза Ампедуза, ръководител на архивите в Chanel Patrimoine, този трудоемък процес понякога отнема няколко часа, а в случай на особено крехки експонати – цял ден.

В главната зала се помещават дневни тоалети, включително тези, носени от самата Шанел. Например, моряшки топ от 1916 г. и вечерни рокли от 20-те години на миналия век.

“Габриел Шанел: Модният манифест” ще се проведе в музея Галиера от 1 октомври 2020 г. до 14 март 2021 г.