Туроператори масово ще фалират през пролетта, прогнозират от бизнеса – Труд

1
220
Добави коментар
maskk
maskk

Банките разсрочват заемите на хотелиерите максимум за година срещу над 25 000 лева

Няма заявени чартъри за зимата и лято 2021

Ако не бъдат взети допълнителни мерки за подпомагане на туристическия сектор през пролетта, когато трябва да се връщат парите за провалените заради COVID-19 пътувания, можем да очакваме не просто фалити, а масови фалити на туроператори. Това заяви председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА) Димитър Попов по време на Хотелския форум, който се провежда на 30 септември и 1 октомври в София. Той бе категоричен, че заради несигурността и различните политики на държавите в Европа относно справяне с пандемията към момента страна ни е на път да загуби традиционни пазари за предстоящия зимен сезон и за следващото лято.

Към момента почти няма заявени чартъри, а за пазари като скандинавските страни няма нито един заявен полет, обясни Попов. И допълни, че е нужно на европейско ниво да се вземат мерки, като например да се налагат ограничения, свързани с пандемията по региони и да се говори за заразяване в определен район, а не в дестинацията като цяло. Освен това няма доказателства, че вътрешният туризъм е по-опасен от международния, подчерта Попов.

Всички участници във форума бяха категорични, че държавата и в частност Министерство на туризма и социалното ведомство са направили много, за да помогнат на туристическия сектор в трудната ситуация, но според тях все още има пречки пред оцеляване на индустрията. Най-големият проблем за хотелиерите към момента са теглените банкови заеми и лизинги, тъй като в момента няма прието устойчиво решение, подчерта представителят на Живко Иванов от „Галъкси Инвестмънт Груп“.

Към момента не се дават нови кредити, а старите се разсрочват за срок от максимум една година, като това струва на хотелиерите минимум 25 000 лева, за да получат разсрочването, подчерта председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев.

На дневен ред продължава да стои и въпросът с невъзможността на заетите в туризма да се регистрират на трудовата борса, тъй като става въпрос за сезонни работници, които са наети 3-4 месеца в годината, а за да получат помощ е необходимо да имат поне 12 месеца трудов стаж за последните 18 месеца. Схемата с помощите за чартърните полети не заработи достатъчно бързо, а изискването ЕК да нотифицира периодично мярката не позволява на чартиращите туроператори да калкулират тази помощ в програмите си, така че да има реален ефект, обясни Щерев.

Сред другите искания на бранша е да се ускори издаването на визи за руския граждани и да се въведе онлайн процедура.