Качество на живот при онкоболни

1
246
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Качеството на живот е може би най-важния показател при онкоболните пациенти, но за съжаление е подценявано. Самото качество за живот зависи много от това как се контролираонкологичното заболяване и в кой стадий е то. Зависи и от проведената терапия и нейното отражение върху организма.

Има понякога голямо значение дали пациентите са в начален стадий на дадено онкологично заболяване или имат далечени метастази.

Тази статия ще разгледа най-общото положение за пациентите с метастазирало заболяване и качеството на техния живот.

Преди да им бъде поставена диагнозата рак, много от пациентите не са се замисляли много за качеството си на живот спрямо количеството му. Не са се правили анализи и не са го
поставяли под въпрос.

Вече след поставена диагноза и преминато лечение, качеството на живота може да се превърне в съществено важен аспект.

Най-просто казано, качеството на живот е способността Ви да правите и да се наслаждавате на нещата от него, които означават най-много за Вас, докато се чувствате  възможно най-добре за по-дълго време. Това разбира се, означава различни неща за различните хора.

Всеки определя за себе си. 

Количеството живот може да се изчисли много по-точно от качеството и може да се определи като изживяното време. Разбира се диагнозата не означава присъда и това трябва да Ви бъде обяснено спокойно и ясно с всички необходими аспекти.

Дори да имате добра прогноза, раковото заболяване може да Ви накара да се замислите, какво е важно за Вас и какво искате да правите с живота си, независимо дали  е кратък или дълъг. Можете също така да откриете, какво не е важно за Вас или да осъзнаете, много неща във връзка с живота Ви.

За някои хора, живеещи с диагнозата -рак, времето, което имат е много важно.

Приоритетите за всеки отделен човек са различни и Вие не трябва да се сравнявате с други пациенти. Например, някой може да иска да пътува някъде на ново място или да се върнете на любимо занимание, на което не е можел да отдели време преди заболяването.

Може би някой ще иска да завърши свой проект за нещо или да научи някакво ново умение. За други пациенти приоритетите могат да включват чисто житейски събития с голямо значение за тях като да види как децата му завършват училище, сключват брак или им се раждат деца. За да можете да имате това  време, трябва обаче да сте готови да се примирите с нежеланите реакции, които е вероятно да са продължителни във времето или забавят определеното лечение.

Добре е пациентите да са подготвени и да знаят, че е възможно да преминат много видове лечения или да участва в клинични изпитвания, които могат да дадат повече време -живот.

Най-общо казано, най-важното е да се чувствате възможно най- обре и във форма, за да правите най-важното за Вас, толкова дълго, колкото искате и можете. Някои хора не искат да  продължат лечението за по-дълго време, например, особено когато страничните ефекти ги спират да се радват и наслаждават на живота.

Примерите могат да бъдат толкова много колкото са и различните хора.

Източник на информация:

1.https://www.cancer.ca/en/cancer-information/living-with-cancer/quality-of-life/?region=on