Микросонда засне китайската автоматична станция Тянвън-1 на път към Марс

1
104
Добави коментар
redbul80
redbul80

Китайската автоматична междупланетна станция „Тянвън 1“ на път към Марс, както бе заснета от микросондата. Photo credit : CNSA

2 октомври 2020 г. 07:55 ч.

Светослав Александров. Китайската национална космическа агенция CNSA публикува уникални снимки на автоматичната междупланетна станция „Тянвън 1“.

Фотографиите бяха получени посредством микросонда с камера, която беше специално освободена от борда на „Тянвън 1“, за да снима отстрани. Вероятно това са първите снимки на космически апарат, направени по време на неговото пътешествие към Червената планета! 

Микросондата, снимала „Тянвън 1“. Photo credit : CNSA

На най-добрата фотография, показана в началото на тази публикация, се забелязват ясно орбиталният апарат и конусовидният спускаем отсек, където е скрит марсоходът. Вижда се и малко червено знаме на Китай с размери 39 на 26 сантиметра, отпечатано върху корпуса на „Тянвън 1“ посредством специални материали.

Още една снимка на „Тянвън 1“, получена от микросондата. Photo credit : CNSA

Напомням на читателите, че мисията беше изстреляна на 23-ти юли. До този момент тя е изминала 188 милиона километра и всички системи на борда са в добро състояние. Очаква се „Тянвън 1“ да пристигне в орбита около Марс през февруари 2021 г., а по-късно, вероятно през май догодина, ще се отдели спускаемият отсек, за да извърши меко кацане на повърхността на планетата. 

Източник

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/