Блогът на Апостол Апостолов :: ОТКАЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ

1
189
Добави коментар
tocco
tocco

                                                                КУКУВИЦА КУКА

 

 

Все повече българи търсят специализирана помощ от психиатри, увеличава се броят на хората с невротични и психиатрични проблеми, коментираха водещи психиатри.

 

Със Стратегия за психичното здраве на гражданите на Република България 2020-2030 г., пусната за обществено обсъждане, здравното министерство прави опит да реши част от проблемите в тази сфера.

 

По данни на Национален център по обществено здраве и анализи около 20% от българите, или близо 1,5 млн. души, са имали поне веднъж в живота си психичен проблем. Над 126 000 болни българи са под наблюдението на психиатрични заведения и структури. От тях 25 849 души страдат от шизофрения, други близо 32 хил. от поведенчески проблеми и шизоидни епизоди вследствие на злоупотреба с алкохол или наркотици, а 21 000 пациенти имат афективни разстройства.

 

„По отношение психично здраве нещата са влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2% (около 80 млн. лв.) от общите разходи за здравеопазване“, пише в стратегията. Там се посочва, че разходите за едно легло в държавните психиатрични болници са от два до пет пъти по-ниски в сравнение с другите многопрофилни и специализирани болници.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.