Месец преди изборите в САЩ: Доналд Тръмп в болница с COVID-19

1
747
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Новината дойде след първия кандидатпрезидентски диспут с опонента му демократ Джо Байдън. С коронавируса е диагностицирана и първата дама Мелания Тръмп, а също така членове на президентския екип в Белия дом

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп са диагностицирани с COVID-19. Новината президентът на САЩ оповести лично в своя „Туитър“ профил 32 дни преди изборите, в които се надява на втори мандат. 

Часове по-късно, в официален костюм и с черна маска на носа и устата, американският държавен глава отпътува с хеликоптер от Белия дом за Националната военна болница „Уолтър Рийд“ в покрайнините на Вашингтон, където трябва да остане под лекарско наблюдение поне за седмица като предпазна мярка. Като мъж, на възраст, и с наднормено тегло (111 кг при ръст 190 см) той попада в рисковата група.

В кратко видеопослание, качено в микроблога му, Тръмп заяви: „Мисля, че се справям много добре, но трябва да сме сигурни, че нещата ще проработят. Първата дама се справя много добре. Благодаря ви много.“

Малко преди полунощ той пусна нов туит: „Мисля, че върви добре! Благодаря на всички. ОБИЧАМ ВИ!!!“ 

Като първа мярка против евентуални усложнения личният лекар е решил да му даде експерименталното лекарство на „Регенерон“, което е още във фазата на клинични изпитвания – коктейл от антитела, намаляващ концентрацията на вируса в организма. 

Освен че е приел и аспирин, фамотидин плюс добавки като мелатонин, цинк и витамин Д, ВИП пациентът е започнал и терапия с антивирусния препарат „Ремдесивир“, първоначално разработен за лечение на ебола. Доказано е, че той влияе върху способността на коронавируса да се размножава и намалява времетраенето на заболяването, уточнява Би Би Си. 

Медикът уточни, че Тръмп се чувствал отпаднал и вдигнал малко температура, но като цяло бил в добро разположение на духа. Първата дама, която е на 50, имала лека кашлица и главоболие, а тестът на сина им Барън, който е ученик и също живее в Белия дом, бил отрицателен.

Преди да излязат резултатите им, двамата си наложиха самоизолация, тъй като сътрудничката му Хоуп Хикс, която го придружаваше в предизборната кампания из страната, даде положителна проба за новия коронавирус.

В обкръжението на президента има и други случаи на коронавирус като бившата му съветничка Келиан Конуей, шефът на неговия предизборен щаб Бил Степиън и двама сенатори от Републиканската партия.

Те и още няколко новозаразени са били в Белия дом миналата събота, когато президентът оповести официално кандидатурата на Ейми Кони Барет за върховен съдия на мястото на починалата през септември Рут Бейдър Гинсбърг.

Тръмп ще продължи да работи от президенския кабинет в болницата, а някои планирани вече ангажименти, които изискват присъствието му, се поемат от вицепрезидента Майк Пенс.

Междувременно анализ на 38 млн. публикации за новия коронавирус в англоезичните медии показа, че американският държавен глава има най-голям принос, цели 38%, за дезинформациите около пандемията.

САЩ досега са дали най-много жертви на новия коронавирус, близо 207 хил. от общо над 7,2 млн. заразени.

В световен мащаб случаите през последните 10 месеца са повече от 34 млн., а броят на починалите също надхвърли 1 млн.

По-рано през седмицата в Кливлънд, щата Охайо, Тръмп се яви на първи кандидатпрезидентски диспут със своя опонент от Демократическата партия, бившия вицепрезидент Джо Байдън, който е дори по-възрастен от него, на 77, и ходи навсякъде с медицинска маска.

След новината за огнището на COVID-19 той призова за единение на нацията и свали всички негативни реклами по адрес на противника си, макар че в хода на дебатите Тръмп го подигра за предпазните мерки и се похвали, че не носи маски като него.