Блог – ЕКО ДОМ – извозване на строителни отпадъци и отдаване на контейнери за строителни отпадъци

1
156
Добави коментар
saggitarius1

Ликът на знака за рециклиране стой върху всяка опаковка на различни стоки, които ние гражданите взимаме от магазините около нас. Той има за цел да накара хората да бъдат по отговорни към околната среда и стоките, които закупуват да бъдат изхвърляни в специализирани контейнери за разделно събиране за да може след това да се рециклират стоките от различни материали.

Постоянно има новини и статии относно процеса на рециклиране е важно да сме наясно все пак какви са ползите и недостатъците от този процес.

Ползи:

Опазване на околната среда и здравето на хората

Относно опазването на околната среда  чрез рециклиране е неуспорима! Рециклирайки хартия,  хората спасяват милиони дървета всеки ден по света и така допринасят с много ползи към екологията. Също така, ако не изхърляме пластмаси и найлонови торби в заобикалящата ни среда, а ги подадем за рециклиране, ще спасим животински животи на морски и сухоземни обитатели.

Намалява потреблението на енергия

При рециклиране на различни видове отпадъци хората имат възможност да ги преизползват за създаване на други продукти от същия материал.  Чрез рециклирането спестява енергия за производството на същите материали, но това не се прави, защото те вече са набавяни чрез рециклирани такива.

Намалява глобалното затопляне

Неоспорим факт е, че процеса за преработка на много материали спомага за  намаляване на  неблагоприятните ефекти от глобалното затопляне. на Земята. Най – разпространените боклуци като хартия, пластмаси, автомобилни гуми при изгарянето си отделят вредни газове, които заедно допринасят за глобалното затопляне по света. Ако се рециклират споменатите материали, ние ще намалим до минимум ефекта от горенето и дяла му към приноса за глобално затопляне!

Устойчиво използване на ресурсите

Процеса по преработка на материалите подпомага в голяма степен разумното потребление на всички ресурсите. Рециклирането на боклуци спомага за съхрянаването на  ценни ресурси за идните поколения.

Недостатъци на рециклирането

Рециклирането не винаги може да е рентабилно за бизнеса

За процеса по рециклиране са нужни големи мощности и се изграждат големи фабрики, което изисква влагане на тези инвестиции. Също така самото създаване на  въпросните инсталации за рециклиране е свързано със  отделяне на вредни емисии във въздуха.

Рециклираните продукти понякога са с лошо качество

Продуктите, които се създават от преработени материали, не винаги издържат много време и не са толкова дълготрайни. Те са по крехки и евтини от новите, които не са създадени от рециклирани продукти.

Не всички депа за рециклиране са чисти и хигиенични

Депата, където се извозват  отпадъците, не винаги са безопасни и хигиенични. На подобни обекти има вероятност да се съхраняват и  различни опасни и токсични химикали, които при невнимание създават опасност за околната среда и живота. 

Недостатъчно разпространено

Голямото разпространение на рециклирането като процес е от основно значение за постигането на големи цели, свързани с опазване на околната среда и ресурсите за бъдещите поколения. На Земята, обаче съществуват нерегламентирани  сметища и депа, където всеки транспортира своите строителни, битови и други отпадъци. Така до някаква степен се обезсмисля рециклирането.