Класификация на опасните и токсични отпадъци

1
163
Добави коментар
saggitarius1

Много разновидности от нашето ежедневие и производство имат като вторичен продукт и отпадъци, които може да са безвредни за околната среда и за здравето ни или да създават голяма опасност за хората и околната ни среда. 

От голямо значение е да се изхвърлят  по правилния начин опасните боклуци и то да бъде правилно и своевременно. Нашето законодателство изисква при извозването им да се изисква специализиран транспорт, който и е сертифициран според законодателството на дадената държава.

„ЕКО ДОМ“ 2011 ООД е с многогодишен опит в извозването на всякакви отпадъци и ние разполагаме с лиценз по закона за управление на отпадъците(ЗУО), който е валиден! Ние можем да ви помогнем в извозването на тези отпадъци и за транспортирането им до законови депа като това е включено в предложената от нас цена!

Фирмата има към момента всички нужни разрешителни и специализирани контейнери за събиране на отпадъци. Също така специализираните ни превозни средства и квалифициран персонал са  подготвени за работа  при опасни отпадъци.

Повече информация относно опасните отпадъци

Дефинират се пет различни  класа за опасност на отпадъците в зависимост от степента на опасността им.

За най – опасни се определят отпадъците от първи клас и за най – не опасни са боклуците от клас V. Класа на различните опасности може да бъде дефиниран или чрез правене на проверка в  лабораторна среда – или по каталог, който съдържа класификация на отпадъците (ако в него е посочено определеното вещество).

Най – опасните отпадъци са радиоактивните и съдържат живак и са много опасни.

Акумулаторите съдържат електролити са много токсични също.

По-специално радиоактивните отпадъци и съдържащите живак са изключително опасни.  А мазната утайка се приема за по – малко опасна. Изброените по – горе отпадъци са токсични и трябва да бъдат извозвани и събирани на специално подготвено място, за да няма замърсяване на околната среда.

Неопасни отпадъци могат да бъдат използвани повторно след рециклирани. Такива са хартията, скрап, пластмасови отпадъци, стъкло и др.

Живака се рециклира посредством отстраняването му от термометри, почиства се и се ползва пак в други области.

За други опасни отпадъци, обаче рециклирането не е възможно. Медицинските отпадъци от от класове G и B се горят при много високи температури и се извозват след това за заравяне на специални депа за бавно гниене.