Астронавтът Крис Фъргюсън се отказа да лети на първата пилотирана мисия на Старлайнър

1
111
Добави коментар
redbul80
redbul80

8 октомври 2020 г. 18:30 ч. Американският астронавт Крис Фъргюсън оповести, че се отказва да лети по време на първия пилотиран полет на кораба на Боинг „Старлайнър“. Неговото място ще бъде заето от дубльора му Бари (Бъч) Уилмор. Останалите членове на екипажа Никол Ман и Майк Финк остават. 

Фъргюсън не конкретизира точно каква е причината да се откаже да лети със „Старлайнър“, като единствено споменава, че става въпрос за семейни фактори. По думите му 2021-ва ще е наситена със събития, на които държи да присъства, така че точно тази година не може да отдели за космонавтика. 

Всичко това свидетелства, че отлаганията на „Старлайнър“ са сериозен повод за неговото решение. Напомням на читателите, че корабът бе изстрелян на първия си безпилотен космически полет през декември 2019-та. Ако мисията бе минала по план, тя щеше да бъде последвана от пилотиран старт през това лято – и Фъргюсън вече щеше да се е върнал на Земята.

Но поради софтуерни бъгове „Старлайнър“ не изпълни планираното си скачване с Международната космическа станция през декември и се наложи спешно да се завърне на Земята два дни по-късно. Последващо разследване показа, че от Боинг са претупали изпитателната си програма. Сега се налага корабът да лети отново в безпилотен режим, вероятно през декември или януари. Пилотиран полет няма да има преди лятото на 2021-ва.

И ако Крис Фъргюсън е имал други планове за догодина, ясно е, че няма как да се съвместят космическите му мечти със земните амбиции. 

А пред нас предстои да видим какво развитие ще претърпи пилотираната програма на Боинг и как компанията ще навакса драстичното си изоставане от СпейсЕкс, която вече изстрелва хора в космоса. 

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия. Photo credit : Boeing