Защо танците са толкова полезни за деца

1
99
Добави коментар
vocala
vocala

Децата обичат танците. Дори когато са бебета, те се чувстват принудени да преминат към музика. И преди децата дори да могат да произнесат дума, те се изразяват чрез движение. С толкова много ползи за тялото, ума и душата, танцът е красиво всестранно занимание и нещо, което най-добре се насърчава от ранна възраст.

Децата, които учат математика, не стават непременно учители по математика, а децата, които танцуват, не трябва да изпитват натиск да станат професионални танцьори. Те трябва да се учат чисто за забавление и самоизразяване. Танците могат да се превърнат в дейност, която винаги ще засили тяхната памет, познавателни способности и физическа подготовка. Започването на танци може да им предложи удоволствие, което продължава цял живот.

Укрепва тялото

Танцът е невероятно упражнение и когато децата танцуват, те нямат чувството, че правят традиционна тренировка. Физическите ползи от танца включват сърдечно-съдово, мускулно и силово развитие, плюс повишена издръжливост и приток на кръв. Танците също подобряват стойката, баланса и пространствените способности на децата, да не забравяме подобряването на ритъма и времето. Тъй като подобряват и гъвкавостта и координацията, танците могат да помогнат на децата да бъдат по-малко склонни към наранявания. И родителите ще харесат факта, че танците помагат на децата да спят по-добре през нощта.

Стимулира ума

Силното тяло може да означава и силен мозък. Има учители по танци, които се застъпват за добавяне на танцово образование и хореография към училищната програма. Някои треньори по фитнес, възпитатели и родители все още са скептични, най-вече защото не оценяват ползите за децата.

Танцовите зали обаче променят това отношение. Базирана в Ню Йорк, Dancing Classrooms предлага класове по танци за деца в началните и средните училища два пъти седмично. Те са видели невероятни резултати в училищата, включително по-добри оценки и концентрация в клас, плюс повишена дисциплина и доверие в учениците.

Раздвижва душата

Марта Греъм, известната американска танцьорка и хореограф, каза: „Танцът е скритият език на душата.“ Тъй като танците позволяват на децата да се изразяват по невербален начин, те използват това като форма за освобождаване на емоции и творческо разказване на собствената си история.

Културите по целия свят са използвали танца, за да предадат мощни истини. Напредването на танцовото образование в изкуствата обяснява, че с течение на времето танцът е използван визуално да представя смисъла на живота в артистична форма. Когато децата се включат в творческо движение, те могат да влязат в място за саморефлексия и самоприемане.

Танците също могат да намалят стреса в живота на детето и предизвикват радостни хормони. С прилив на серотонин, окситоцин, допамин, плюс ендорфини, детето ви може да се почувства по-щастливо, по-спокойно и по-удовлетворено след танци.

И когато танците се правят в координирана група, танцът също може да подобри чувството на детето за общност и принадлежност. Децата се учат на сътрудничество и уважение към другите, както и на признателност към своите връстници, когато учат заедно хореографиран танц. Като цяло тези положителни чувства водят децата до това да станат по-уверени, по-социализирани и по-креативни.