Изтриха профила на робота Фьодор в Туитър след пиянски гаф

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

Роботът „Фьодор“ на Международната космическа станция. Credit : Roscosmos/FEDOR

11 октомври 2020 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Официалният профил в Туитър на робота „Фьодор“, който през август миналата година бе пратен временно към Международната космическа станция, беше закрит. Това се случи след уникален гаф, при който операторите на акаунта обвиниха руските космонавти в пиянство. 

Новината бе съобщена от РИА Новости. 

Гафът се случи на 10-ти октомври, когато в акаунта на робота бяха публикувани коментари към клип от 2014-та година, на който руските космонавти Максим Сураев, Александър Самокутяев и Елена Серова поздравяват жителите на Земята по повод Деня на тигъра. Съгласно коментарите лицата на космонавтите са червендалести, защото са се напили. Посланието на „Фьодор“ – по-добре да изпращаме роботи в космоса вместо хора, защото ще се справят по-добре.

„Роботите се справят по-добре със задълженията си. Поне по-добре от тези депутати“, беше написано в Туитър акаунта на робота. Действително Сураев и Серова са депутати в Държавната дума. Това показва, че спорните коментари на „Фьодор“ са плод на неизвестни за нас политически търкания в Роскосмос. 

За всеки случай обвинението в пиянство е абсурдно – знае се много добре, че лицата на космонавтите са червени заради условията на безтегловност.

Днес космическите фенове на руската космонавтика забелязаха, че акаунтът на „Фьодор“ вече не съществува. Естествено скандалните статуси са скрийншотнати отдавна и се разпространяват свободно в интернет пространството:

 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/