Как да реагираме при проблем с ключалката на колата?

1
158
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Ако ключалката на колата се счупи, това обикновено се случва в най-неподходящия момент. Например, точно когато трябва да отидете на важна среща, да пътувате на дълго разстояние по спешност или късно през нощта, докато се прибирате уморени от напрегнатия ден.

Дори много внимателният и опитен шофьор не е имунизиран от такава досадна неприятност, защото всички сме хора и можем да си загубим ключа или да го оставим по невнимание в заключената кола. А и нещата, уви, са склонни да се чупят, затова понякога просто ключът може да остане в ключалката, без изобщо да имаме вина за това. Друг път, без очевидна причина, механизмът за заключване може да се повреди – примерите са толкова много, че просто няма как да изброим всички.

Дори собствениците на автомобили със сериозни системи против кражба не са имунизирани срещу опити за взлом и получените в резултат на това поражения по автомобилната ключалка.

Но какво да правим, ако ситуацията е такава, че дете или домашен любимец останат заключени в автомобила? Или се нуждаете на момента от нещо, което е останало в жабката на заключената врата.

Ето и съветите на експертите, ако сте загубили ключа за колата:

На първо място трябва да се успокоите. Ако се паникьосате, ще загубите много повече време. А и е известно, че паниката е лош съветник и под нейно давление може да направите още по-големи бели от вече станалата. От друга страна, ако се стегнете и действате адекватно, има огромна вероятност да разрешите проблема навреме, дори времето да е много ограничено.

Внимателно се огледайте – потърсете около автомобила и по пътя, по който сте минали. Често собствениците откриват ключовете си съвсем близо до колата.

Проверете отново чантата, джобовете на панталоните и тези на връхните дрехи – възможно е ключът да е попаднал в гънките на подплатата или във вътрешния джоб.

Ако не разполагате с достатъчно познания, по-добре не се опитвайте сами да отворите ключалката – най-вероятно ще я повредите лошо. Автомобилната ключалка е част от сложна система от задвижвания, алармени и бордови системи, така че е по-добре да поверите отварянето на автомобилна ключалка на автоключари. Пишете в Гугъл напр. „Автоключар София“ и изберете този с най-висок рейтинг.

В случай, че всичките ви усилия не са довели до желания резултат, тогава просто се обърнете към професионалистите – най-добре, веднага потърсете спешна ключарска помощ, за да не губите излишно време. Майсторите разполагат с необходимите познания и опит, а също и специални инструменти, за да свършат работата без никакви щети.

Те работят много внимателно, защото аварийното отваряне на ключалките на автомобилите, при цялата му спешност, трябва да бъде абсолютно прецизно, да не повреди механизма на заключване и да не остави драскотини по боята.

Също така, не забравяйте, че колата е най-уязвима точно в такава ситуация – всеки може да използва изгубения ключ, така че би било разумно решение да вземете всички възможни предпазни мерки. Например, да сменете ключалките – можете да използвате случая да го направите, докато се възползвате от услугата за аварийно отваряне. Непременно поръчайте и дубликат на ключа, за да не изпаднете и друг път в подобна беда. Добре е да го държите на сигурно и леснодостъпно място, точно за такива случаи.