УСПЕХ: Корабът Ню Шепърд на Блу Ориджин изведе в космоса апаратура на НАСА!

1
165
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : Blue Origin

13 октомври 2020 г. 17:25 ч.

Светослав Александров. Днес, на 13-ти октомври, в 16:37 ч. българско време, от космодрума край Ван Хорн в Западен Тексас излетя космическата ракета на Блу Ориджин със суборбиталния кораб „Ню Шепърд“. Броени минути след старта корабът достигна космоса при максимална височина от 105 километра, а на борда му пътуваха 12 научни постановки. Една от най-важните, собственост на НАСА, изпита нови технологии за кацане на Луната в рамките на програмата „Артемис“. 

След приключването на полета, както космическият кораб, така и ракетата-носител се завърнаха успешно на Земята. С това Блу Ориджин се утвърждава като втората фирма в САЩ след СпейсЕкс с възвръщаеми космически технологии. 

Днешният полет бе първи за фирмата на Джеф Безос след десетмесечно прекъсване, както и първи за 2020-та година. Много космически ентусиасти са разбираемо недоволни от бавния прогрес на Блу Ориджин – компания, която неслучайно е избрала костенурката за свой символ. Някои анализатори твърдят, че макар и Безос да харчи голямо количество лични средства, така финансирайки пряко инициативите си без да се нарежда предварително на държавната хранилка, компанията все пак наследява част от практиките на „Олд Спейс“ корпорациите като Боинг и Локхийд Мартин, включително бюрокрацията им. Дали това е вярно, предстои да видим.

Но едно не може да оспорим на Блу Ориджин – фирмата има вече забележителна поредица от успехи и нито един цялостен провал. Единствено по време на първия полет през април 2015 г. само корабът успя да се завърне на Земята, но не и ракетата, която се разби, поради което мисията се води като частично успешна.

В хода на днешното изстрелване в космоса бяха изведени не само научни постановки, но и хиляди пощенски картички от инициативата „Клуб за бъдещето“, неправителствената инициатива на Блу Ориджин за вдъхновяване на ученици по цял свят да се впуснат в кариера в сферата на математиката, науката или технологиите. Полетът също така бе и един от последните безпилотни преди Безос да започне да праща хора в космоса.

Коронната задача днес бе изпитанието на пакет от датчици на НАСА на име SUITE за предстоящите пилотирани кацания на Луната. Тепърва предстои да научим доколко експериментът е бил успешен.

Тук е важно да напомня, че в рамките на програмата „Артемис“, за разлика от предходната лунна програма „Аполо“ през 60-те години, НАСА ще се осланя преди всичко на частни компании. Разбира се, и тогава частният сектор е участвал активно в създаването на космическата апаратура, но този път фирмите сами разработват космическите си кораби, запазват правата върху тяхната собственост и са напълно отговорни за тях. По-рано през 2020-та година НАСА избра три фирми за строежа на пилотирани лунни модули – СпейсЕкс, Блу Ориджин и Дайнетикс. 

За СпейсЕкс вече знаем – на страниците на КОСМОС БГ продължавам да следя развитието на програмата „Старшип“. Наскоро също така оповестих, че Дайнетикс са изготвили успешно първия макет на лунния си модул. Що се касае до Блу Ориджин, компанията разработва своя модул в партньорство с Локхийд Мартин, Нортроп Груман и Дрейпър Лабс – с което засилва подозренията на анализаторите, че използва „Олд Спейс“ практики. 

Фирмата на Безос конструира и по-мощна ракета на име „Ню Глен“, която, за разлика от суборбиталната „Ню Шепърд“, ще се използва за орбитални изтрелвания. Не е ясно кога ще полети – дебютният старт е предварително насрочен за 2021-ва. Блу Ориджин също така ще доставя двигатели от същия тип като тези на „Ню Глен“ за нуждите на Юнайтед Лонч Алайънс (обединението между Боинг и Локхийд Мартин) и новата ракета „Вулкан“, която ще замени използващата руски двигатели „Атлас 5“.

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/